logo

Virüse karşı alınan ticari tedbirler

Bilim Kurulu'nda her türlü ihtimale karşı hazırlı olunacağına ilişkin stratejiler paylaşıldı. Salgına karşı her alanda uygulanacak önlem paketindeki bazı önemli başlıklar şöyle:

Yerli üretim artırma hedefi

Çin'den siparişlerin önemli kısmı Türkiye'ye yöneldi. Birçok sektör açısından yeni fırsatlar oluşurken, üretimin diğer alanlarında hammadde ve ara malı tedarikine ilişkin risklere karşı da önlemler alınıyor. Yurtdışından alınan malzemelerin ülke içinde üretilmesi için yoğun bir çalışma yürütülüyor. Tıbbi ekipmanlar başta olmak üzere sanayi odaları, üretici firmalarla doğrudan yürütülen çalışmalarla yerli üretim teşvik ediliyor.

Dış ticarette alternatif rotalar

İran-Irak sınır kapıları geçici olarak kapatılırken dış ticarete yönelik yeni stratejiler devreye giriyor. İran'a gidecek sebze-meyveler Mersin'de beklerken, ticari akışın devamı için alternatif rotalar, lojistik yollar üzerinde çalışılıyor.

Hazar geçiş ücreti düşürülecek

Azerbaycan yıllık kotayı askıya alırken, Ticaret Bakanlığı Hazar geçiş ücretlerinin düşürülmesi için de çalışma yapıyor. Sınırda mal ticareti konusundaki tedbirler artırıldı.

Tedarik zincirleri takip edilecek

Tedarik zincirlerindeki gelişmeler anlık takip ediliyor. Reel sektör ile kamu kurumları arasında iletişim en üst seviyede tutulacak. Tedarik zincirlerinde olası daralmalara karşı yol haritası hazırlandı.

Gümrüklerde tedbirler artırıldı

Türkiye'den ihracat ve transit işlemleri kontrollü şekilde sürdürülüyor. Gümrüklerde tedbirleri almak üzere kurulan çalışma grubunun sayısı artırılıyor. Gümrük kapılarında dezenfekte çalışmaları kesintisiz sürüyor.

Termal kamera denetimi yapılıyor

Termal kamera uygulaması genişletildi. Çin, İran, Güney Kore, İtalya'ya uçuşlar durdurulurken, riskli ülkeler de ilave edilecek. Türkiye'nin İran, Irak, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve Gürcistan'a olan sınır kapılarında termal kameralar ile sahra hastaneleri kuruldu.

Fırsatçılara inceleme başlatıldı

Öte yandan, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, bazı gıdalar, temel ihtiyaç maddeleri, hijyen ürünleri ve bazı tıbbi ekipmanlar ile ilgili olarak haksız fiyat artışı ve stokçuluk yapan firmalar hakkında inceleme başlattı.

Sabah