logo

'Antidepresan ilaçlar rasgele içilmemeli'

Son yıllarda insanların özellikle antidepresan başta olmak üzere bazı ilaçları doktor önerisi olmadan yakınlarının 'Bu ilaç bana iyi geldi' tavsiyesi ya da internet üzerinden kendilerine hastalık teşhisi koydukları belirtilerek, sonrasına oluşabilecek sağlık sorunlara karşı uyarı yapıldı.

Doktor önerisi olmadan alınıp kullanılan ilaçların uzman teşhisi dışında kaldığı için önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Uzman Psikolog Sabri Yurdakul, özellikle antidepresan ilaçlarının doktor kontrolü ve yönlendirmesi üzerine kullanılması gerektiğini söyledi.

Hasta kişinin doktora gitmeden önce yakınlarına danıştığını ve onların "Bu ilaç bana iyi geldi, sen de kullan" önerisiyle hareket ettiğini belirten Yurdakul, "Bu tür ilaçlar uzman görüşü olmadan uzun süre kullanıldığı zaman kişinin beyin sistemine zarar verebilir. Ayrıca kontrolsüz kullanıldığı için bağımlılığa dönüşme ihtimali de yüksektir” dedi.

Doktor önerisiyle kullanılan antideprasanların ise kişi sağlığına fayda sağlayacağını söyleyen Yurdakul, mutlu olmak için antideprasan kullanmanın tamamen yanlış bir algı olduğunu kaydetti.

Milliyet