logo

Millet Kütüphanesi açıldı

Türkiye’nin en büyük kütüphanesi olan, Ankara’daki Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, törenle açıldı.

Başkan Erdoğan, açılış töreninde özetle şunları söyledi:

“Ülkemiz ve Ankaramız için tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Her kitap bir âlimdir. Tarih boyunca nerede bir medeniyet kurma, ihya etme gayreti varsa, orada bir kütüphane inşa çabası da mevcuttur. Nerede bir soykırım, savaş, medeniyet yıkımı varsa, ilk hedef yine kütüphaneler olmuştur.

Kütüphanemiz, daha inşa aşamasında yurtiçinden ve dışından 134 farklı dilde kitap akışı ile zenginleşmiş, çok farklı disiplinlerden 4 milyon adet basılı esere kavuşmuştur. Ayrıca, 120 milyon makale ve rapor yanında, 550 bin e-kitapla gerçekten önemli bir seviyeye ulaşmıştır. Bu kitap seferberliğini daha da genişletecek, en kısa sürede 5 milyonu da aşan bir hacme kavuşacağız.

Gençlerimiz bu mekanda, hakiki bir dost olan kitapla bağlarını güçlendirecekler. Burasını aynı zamanda ilim erbabını buluşturan bir ilim ve kültür merkezi olarak tasavvur ettik. Burayı cazibe merkezi haline getireceğiz. Özellikle nadide eserlerden oluşan kütüphanesi bulunan tüm ilim, fikir ve sanat erbabımızı, eserlerini ve isimlerini yaşatmak üzere buraya bağışta bulunmaya davet ediyorum."

Özbekistan'dan 350 kitap hediyesi

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev de “Özbekistan halkı ‘Düğüne hediye ile gidilir’ diyor. Buna uyarak biz Türkiye Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’ne çeşitli konularda 350’den fazla kitap getirdik” dedi.

4 Milyon eser var

7/24 saat esasıyla hizmet verecek olan kütüphanede, 2 milyonu kitap, 2 milyonu süreli yayın 4 milyon basılı eser bulunuyor.

Raf uzunluğu 201 km.

125 bin metrekare alana kurulu olan kütüphanede 201 kilometre raf uzunluğu var.

Çipli üyelik

Kütüphaneye çipli kimlik kartları ile üye olunup, girilebilecek.

“Kütüphanenin dünyaya açılan kapısı” olarak nitelendirilen “Cihannüma Salonu” 16 Türk devletini temsilen 16 sütun üzerine 32 metre yükseklikte inşa edildi.

Hürriyet