logo

Gripten korunmada temizlik şartı

Grip, etkeni influenza virüsü olan; üst solunum yollarına yerleşen ve insanlarda halsizlik, yorgunluk, ateş, eklem ağrısı, burun akıntısı ve bulantı, hapşırma gibi şikayetlere neden olan bulaşıcı mevsimsel bir hastalık olarak tanımlanıyor. Peki bu kadar yaygın olan gripten korunmak için ne yapılmalı?

Sabah'ta yer alan haberde; Dr. Hasan Alyeşil, gripten korunma yolları ile ilgili şu hatırlatmaları yapıyor:

Bulunulan ortamda ani gelişen hapşırma, öksürük, burun akıntısı gözlerde yanma, boğazda ağrı, yanma hissi, grip bulaşmasının işaretidir. Eğer bu durumla karşılaşırsınız bulunduğunuz ortama göre değişmekle birlikte hızla yapmanız gereken şeyler vardır:

Ortamdan hemen uzaklaşın, tuvalete gidin burunuzu ve ağzınızı iyice yıkayın; sümkürün, ellerinizi yüzünüzü sabunla yıkayın. Mümkünse ortama dönmeyin.

Dönmek zorundaysanız önceki oturduğunuz yerden 2-3 metre uzağa oturun. Ortamı terk edemiyorsanız, grip mevsiminde yanınızda mutlaka mendil bulundurun. Bulaştığını fark ettiğiniz anda burnunuzu mendille silin, mendili buruşturun ve atın.

Hapşırma, burundaboğazda yanma hissi devam ediyor, hafif kırgınlık başladı ise bu durumda yapmamız gereken ilk iş eve gitmek, kimseye temas etmeden elbiselerimizi çıkarmak, kirliye atmak ve banyo yapmaktır. Banyoda özellikle ağzınızı ve burnunuzun içini bol suyla yıkayın, temiz elbiseler giyin ve bol bol dinlenin.

Eğer hastalığa yakalandıysanız; her gün banyo yapın, yatak, çarşaf ve yastık örtülerini değiştirin, bol sıvı tüketin. Başkalarına bulaştırmamak için tokalaşmayın.

Şikayetleriniz devam eder veya öksürük başlarsa doktora gidin.