logo

Kişisel verinizi koruyun

Kişisel verilerin nasıl korunacağı net. Buna rağmen hâlâ oteller kimlik fotokopisi, kasiyerler cep telefonu numarası, spor salonları parmak izi isteniyor, vermeyin.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na göre kimse bunları sizden isteyemez. Kanuna aykırı bilgi, belge isteyen, saklayan, paylaşan ceza alır.

Vatandaşların kişisel verilerini paylaşırken dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Sefa Karcıoğlu, “Oteller sizden kimlik fotokopisi alamaz ve kimliği tarayıp kopyasını kayıt altında tutamaz. Sadece bilgileri emniyetin sistemine girmesi gerekiyor. Ayrıca iş başvurusunda dahi kimlik fotokopisi vermek zorunda değiliz. Marketlerde alışveriş kasasında telefon numarası vermeyin. Gönderilen onay kodu ile neyi onayladığınızı bilmiyorsunuz. Neye onay verdiğinize emin olun. Spor salonları gibi hizmet satılan yerlerde parmak izi alınamaz ve göz taraması yapılamaz” dedi.

Kişisel verilerin korunması ve saklanması noktasında yasal yükümlülüklerini yerine getiren işletme sayısının çok düşük olduğunu ifade eden Murat Altındere ise, " Bugün bir denetim söz konusu olsa işletmelerin büyük bir kısmı yaptırıma maruz kalır. Şİrketlerin çalışanlar dahil bilgileri gözden geçirmeleri gerekiyor" dedi.

Ayrıca, kargoda kimlik numaraları ve ürün açıkca yazılamaz. İş başvurusunda dahi kimlik fotokopisi verilmesi zorunlu değil. Açık rıza gerekiyor.

Hürriyet