logo

Avustralya’daki yangınlar genişliyor

Avustralya’daki yangınlarda 10 milyon hektardan fazla yani yaklaşık Türkiye’nin sekizde biri kadar alan tamamen kül oldu. 25 kişi hayatını kaybetti. Hayvanlar açısından yangınların faturası ise kabarıyor. 

Avustralya’da eylül ayında başlayan yangınların giderek şiddetlenmesi ‘mega yangın’ riskini gündeme getirdi. Avustralya’da normalde her yıl çıkan yangınlar yağmur mevsiminin gelmesiyle Mart ayına kadar bitiyordu. Ancak bu yıl yağmurlar, şiddetlenen rüzgar nedeniyle yangınları söndürmeye yetmedi.

Avustralyalı uzmanlar, New South Wales eyaletindeki yangınların, rüzgarın etkisiyle Victoria’daki alevlerle
birleşerek bir ‘mega yangına’ dönüşebileceğini ifade ediyor. Yangının korlarının 10 kilometre uzağa taşınması ve alevlerin görülmedik hızla ilerlemesi nedeniyle hiçbir yer güvende değil.

Victoria Eyaleti Afet Bakanı Lisa Neville’e göre ise şimdiki yangınların söndürülebilmesi için mevcut yağan yağmurun en az 20 katına ihtiyaç var.

Avustralya’da 8 milyon hektarlık bir alanı küle çeviren yangınların 25 kişi hayatını kaybetti. 2 binden fazla ev yıkıldı veya hasar gördü. Zararın 2 milyar avustralya dolarını aştığı belirtiliyor. Yangınlar kıtadaki çoğu nadir tür olan 500 milyon hayvanın da ölmesine neden oldu.

Milliyet