logo

Güneş enerjisi yatırımı hızlanıyor

Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisi, güneşten yararlanma süresi çok yüksek olan Türkiye için cazip avantajlar sağlıyor.

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak ve karbon salımını düşürmek için yenilenebilir enerji yatırımları hayati bir önem taşıyor. Türkiye de son yıllarda özellikle güneş ve rüzgar başta olmak üzere yenilenebilir enerjideki kapasitesini arttırmak için stratejik adımlar atıyor. Bu alanlarda son yıllarda maliyetlerde yaşanan düşüş de yatırımcının tercihi için çok belirleyici bir faktör oluyor.

Hürriyet'in haberine göre; Türkiye teşviklerle güçlendireceği destek mekanizmasıyla güneş enerjisi sistemlerinin geri ödeme süresini günümüzde 7 yıla, 2030 yılı itibarıyla ise bu 2 yıla düşürebilir. Süre şu anda 10 yıldan hızla aşağı iniyor. Güneş enerjisi, Türkiye’nin enerji bağımsızlığında kilit bir role sahip.

Türkiye güneş enerjisi potansiyeli daha yüksek

Türkiye’nin güneş enerjisindeki potansiyeli Avrupa’nın önce gelen ülkelerinden Almanya ve İngiltere’den yüksek.

Son dönemde saha tipi güneş santralı kurulumlarında hızlı büyüme yaşayan Türkiye, çatı pazarında da yüksek bir potansiyele sahip. Ulusal mahsuplaşma düzenlemesi de Türkiye’de çatı tipi güneş enerjisi sistemlerinin çoğalması için kapıyı araladı. Burada kurulum harçlarının ve katma değer vergisinin kaldırılması hızlı büyümenin önünü açacak. Ancak büyümedeki kilit rol teşviklerin seyrine bağlı.

Çatı tipi güneş enerjisi yaygınlaşıyor

Türkiye’deki hanelerin çatı tipi teknolojiyi kullanmak için çok hevesli olduğunu söyleyen enerji finansmanı analisti Gerard Wynn, “Türkiye, büyük çaplı güneş enerjisi sistemlerinde dünyanın en hızlı büyüyen pazarlarından biri. Hükumet çatı pazarında da benzer bir büyümenin yaşanabilmesi için temelleri attı. Türkiye’de güneş enerjisinden elektrik üretmenin güzelliği, ülkenin hem diğer ülkelerden çok daha büyük bir avantaja sahip olduğu doğal bir enerji kaynağından yararlanıyor olması, hem de oldukça pahalı olan kömür ithalatını azaltabilecek olması” dedi.