logo

Kış aylarında çocukları hastalıktan korumak için...

Kış aylarıyla birlikte çocuklarda görülen hastalıklarda artış gözleniyor. Bu hastalıklar küçük çocuklar kadar okul çağında olanları da yakından ilgilendiriyor. Dr. Haluk Çokuğraş, kış aylarında çocuk hastalıklarına karşı alınabilecek önlemleri anlattı.

“En basitinden başlayacak olursak nezle, soğuk algınlığı, kulak enfeksiyonu, bademcik enfeksiyonu ya da sinüzit gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarına sık rastlanıyor. Bir de sonuçları daha ciddi olabilen bronşit, zatürre gibi alt solunum enfeksiyonları var. Bunların içinde “grip” dediğimiz influenzanın ayrı bir yeri var. Aşağı yukarı 200 solunum yolu virüsü var. Bunlar özellikle okula giden küçük çocuklarda daha fazla görülüyor. Birbiri ardına hastalık yapıyor. Bu aslında çok doğal bir şey. Bağışıklık gelişmediği sürece bu enfeksiyonları geçirirler. Ama bizim için daha önemli olan orta kulak enfeksiyonları ve alt solunum yolu enfeksiyonu olan zatürreler ile bronşitler. Bunları engellenmeye çalışmalıyız"

Bakteri kökenli hastalıkları atlatmak için ne yapılabilir? Sorusu için Dr. Çokuğraş;

"Zatürre, kulak enfeksiyonları, sinüzitler, bademcik enfeksiyonları bakterilerle oluşan enfeksiyonların küçük bir kısmıdır. Bunlara karşı elimizde tedavi edici ilaç olarak antibiyotikler var. Ama şunu özellikle vurgulamak istiyorum: üst solunum yolu enfeksiyonunda her çocuğa antibiyotik verirsek, inanın bunların yüzde 90’ını boş yere verilmiş olur. İkincisi bu antibiyotikler, gerçekten ihtiyacımız olduğunda işe yaramaz hale gelebiliyor. Çünkü mikroplar, antibiyotikler gereksiz yere kullandığında direnç kazanıyor.

Hava koşullarına uygun giyinmek gerekir. Eğer etrafımızda hasta insanlar varsa, mümkün olduğu kadar onlardan uzak durmaya çalışılmalı. Küçük çocuklar kış aylarında kalabalık yerlerden uzak tutulmalı. Bir de elleri yıkamak çok önemli. Çünkü pek çok hastalık eller vasıtasıyla yayılıyor.
Sağlıklı beslenmek son derece önemli. Bu, direnci arttır.

Özellikle C vitamini zengini besinler çok önemli. Son yıllarda D vitaminin birtakım koruyucu etkileri olduğu söyleniyorsa da bunları çok da fazla abartmamak lazım. Sağlıklı beslenmek gerekir. Çocukları okula giden ailelerin evinde bir torba ilaç oluyor. Bunlar tırnak içinde, bağışıklık sisteminin güçlendirdiği ve çocukları koruduğu iddia edilen ilaçlar… Bu ilaçların bazıları, bazı çocuklar için hakikaten yararlı olabilir ama çocuk şu ilacı alsın artık hasta olmasın diyebileceğiniz bir durum yok. “ değerlendirmesinde bulundu.

TRT Haber