logo

Elektronik fatura kapsamı genişliyor

Ticari hayatın elektronik dönüşümü hız kesmeden yoluna devam ediyor. 2020 ile birlikte kapsamın daha da genişlemesiyle, elektronik fatura kullanan işletme sayısı artmaya devam edecek, kâğıt fatura kullanan işletme sayısı ise daha da azalacak.

E-fatura uygulamasına geçmiş olan büyük işletmeler (Yılda10 milyon liralık ciroyu aşmış işletmeler) birbirlerine kestikleri faturaları zaten elektronik olarak düzenliyorlardı. Şimdi büyük işletmeler (mesela toptancılar) bakkala dahi yalnızca ‘e-arşiv fatura’ düzenleyebilecek.

Ayrıca; bakkala veya diğer esnafa ‘e-arşiv fatura’ düzenlemek zorunda olan büyük işletmeler için ciro limiti, 10 milyon liradan, 5 milyon liraya iniyor. Yani; 2019 cirosu 5 milyon lirayı geçecek işletmeler, 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren artık kağıt fatura düzenlemeyecekler, e-fatura uygulamasına dâhil olacaklar, kendileri gibi e-fatura uygulaması kapsamındaki müşterilerine, tüm faturaları elektronik olarak iletecekler. Eğer müşterisi e-fatura kapsamında değilse de (bakkal örneğinde olduğu gibi) bu kez ‘e-arşiv fatura’ düzenleyecekler.

Hürriyet