logo

Uyku süresi dinç olmayı nasıl etkiler?

Bazılarımız uykuyu her ne kadar zaman kaybı olarak görse de, fiziksel ve ruhsal sağlığımız için iyi bir uyku son derece önemli. Peki ya uykuyla sorunumuz varsa...

Uyku dendiğinde çoğumuz gece uyuyamamaktan, sık sık uyanmaktan ya da sabahları defalarca kurulan alarmlara rağmen bir türlü uyanamamaktan şikayet ederiz. İş yerinde esneyenler, okulda, otobüste uyuklayanlar, hatta önemli bir toplantı veya konferans esnasında dayanamayıp gözlerini kapatanlarla her zaman karşılaşmak mümkün.

Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre, her beş kişiden biri uyku problemi yaşıyor ve bu durum kişilerin gündelik hayatlarını da olumsuz etkiliyor.
Neden uyanamıyoruz?

Probleme odaklanmadan önce problemi doğru anlamaya çalışalım. Sabahları uyanmakta neden güçlük çekeriz? Neden gün boyu kendimizi uykulu ve yorgun hissederiz? Gece yatar yatmaz uykuya dalmak ne anlama geliyor? Uyku bozukluğu nelere sebep olur? 

Gün içinde daha aktif olabilmek için gece uykusunun süresi önemli. Aslında süre kişiden kişiye değişse de, uzmanlar ortalama olarak 7-9 saat gece uykusu öneriyor. Yani 7 saatten az uyuyup gün içinde kendinizi uykulu hissetmiyorsanız, uyuduğunuz süre sizin için idealdir.'Ne kadar çok uyursak, o kadar az uykusuz oluruz' düşüncesi kesinlikle yanlış.

9 saatlik bir uykudan sonra bile kendinizi yorgun ve uykusuz hissedebilirsiniz. Bu da kaliteli uyuyamadığınızı gösterir. Yani uykunun en önemli kısmı olan Rem uykusuna geçişte uyku apnesi gibi bir problem yaşıyor olabilirsiniz.

Uykusuzluğun nedenini bulun

Gün içinde kendinizi sürekli yorgun ve uykusuz hissediyorsanız, öncelikle bu durumun nedenini belirlemeniz gerekir. Sorun yetersiz uyku saati mi, kalitesiz uyku mu yoksa başka bir sebep mi? Uykunuza kıyan sebebi anlayabilmeniz için uykunuza yakından bakmalısınız.

İşe ya da okula gitmediğiniz zamanlarda daha çok uyuyarak, hafta içi özlemini çektiğiniz uykuya doyabileceğinizi düşünüyor olabilirsiniz.

Ama hafta sonları bile uyku süreniz ve uyumauyanma saatleriniz aynı olmalı. Eğer aynı saatte uyuyup sabahları yine de uyanmakta güçlük çekiyorsanız, sizin için ideal uyku saatini bulamamış olabilirsiniz.

Bir diğer önemli nokta da yastığa başınızı koyar koymaz uyumak. Kalp hastalıkları, obezite ve diyabet, uyku bozukluğu ile bağlantılıdır. Kronik olarak bu hastalıklardan mustaripseniz ve üstüne üstlük uyku bozukluğu yaşıyorsanız riskli gruptasınız demektir.

Sabah