logo

Mercimek üretimi yaygınlaştırılacak

Baklagillerde verilen fark desteği ödemesi ‘mercimek’ lehine düzenlenecek. Üretim alanlarının Güneydoğu Anadolu Bölgesi’yle sınırlı kalmayıp diğer bölgelere de yaygınlaştırılması sağlanacak.

Dünya baklagil üretiminden önemli pay alan Türkiye, ‘mercimek’ desteğinde pozitif ayrımcılık uygulayacak. Bulunduğu coğrafyada baklagil üretimi, ticareti ve sanayisinde lider konumunda olan, işleme ve paketleme tesislerinde ileri teknolojileri kullanan Türkiye, küresel baklagil üretiminde 3 büyük üretici arasında yer alıyor.

Türkiye aynı zamanda nohut ve mercimeğin gen merkezlerinden biri konumunda bulunuyor.

Özellikle kırmızı mercimek üretimi konusunda üreticilere yönelik eğitim ve yayın çalışmalarına da hız verilmesi planlanıyor.

Böylece tarım alanlarının boş bırakılmadan mercimeğe yönelmesi sağlanacak. Yürütülecek olan çalışmalarla da üreticilerin mercimek üretimine olan ilgisi artırılıp tarımda sürdürülebilirlik konusuna önemli bir adım atılmış olacak. Kararı olumlu karşılayan sektör temsilcileri, üretimin İç Anadolu Bölgesi’ne yayılabileceğini belirterek, “Yorulmuş topraklardan farklı alanlara ekim yapılırsa mercimek üretim miktarında da bir artış olur” dedi.

Milliyet