logo

Sigara birçok kanser türü için risk faktörü

Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Yüksel Ürün, en az 14-15 kanser türü için risk faktörü oluşturan sigarayla mücadelenin son derece önemli olduğunu belirtti.

Ürün, akciğer kanserine bağlı ölümlerin üçte birinin sigaranın bırakılmasıyla engellenebildiğini dile getirerek; sigaranın sadece akciğer değil mesane, böbrek ve meme gibi birçok kanserin oluşmasında rol aldığını vurguladı, dünyada belli ülkelerde prostat kanserinin, erkeklerde görülen ilk kanser türü olduğunu belirtti.

Ürün, "Akciğer kanseriyle ilgili söyleyeceğimiz en önemli şeylerin başında engelleyici faktörler geliyor. Yani sigaradan uzak durulması, yaşam tarzının buna uygun hale getirilmesi lazım. Sigaranın en önemli risk faktörü olduğu kanser türü akciğer kanseridir. Sigara en az 14-15 kanser tipi için risk faktörü. Bu anlamda sigarayla mücadele son derece önemli" diye konuştu.

Giderek daha iyi tedavi sonuçları alınan kanserle mücadelede, daha başarılı olunan bir döneme gidildiğinin altını çizen Ürün, ortaya çıkmadan veya ileri aşamaya geçmeden kanserle mücadele etmenin en önemli basamak olduğuna işaret etti.

AA