logo

İstanbul'da 9 bin servis aracına denetim

İstanbul’da yapılan toplam 9 bin 436 servis denetiminde 5 bin 714 okul servis aracına 1 milyon 691 bin lira para cezası kesildi. Yapılan onca uyarıya rağmen okul servislerinde yaşanan aksaklıkların devam ettiği denetimler sırasında ortaya çıktı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Alpay Lök, bağımsız ve etkin bir teknik denetimin hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek; "Okul taşıtı mevzuatında net olmayan bir husus var. Okul taşıtı olarak tasarlanmış bir araç, bazı zamanlarda farklı amaçlarla kullanılabiliyor. Bu durumda fazla koltuk ve yükle çalıştırılan araçlarda teknik sorunlar çıkabiliyor. Bir araç ya okul taşıtıdır ya değildir. Servis araçları şehir içindeki hız limitine uymuyor. Her sürücü, 6 ayda bir psiko-teknik testinden geçmeli. Cezaların detayları açıklanırsa tablo daha net anlaşılır. Araçlar, kemer takmayı unutan öğrencilerin güvenliği tasarlanarak monte ediliyor.

‘DUR’ uyarısını gören diğer araçların belli bir mesafede durması ve okul aracını asla geçmemesi gerekir. ‘DUR’ uyarısına uymayanlara ceza kesilmiş olsa, milyonlarca sürücünün kural ihlali yaptığı ortaya çıkar. 45 günlük sürede ortaya çıkan tablo endişe verici. Ancak yetkililerin meselenin üzerine düşmeleri ve denetimlerin sıklaştırılması sevindirici bir durum” diye konuştu.

Ayrıca "Okul servislerindeki en büyük sıkıntı hız sınırlarının sürekli aşılması. Araçlara gaz kesici sistemler monte edilmesi ve böylelikle sürücü istese de hızlanmasının engellenmesi sağlanmalı." dedi.

Milliyet