logo

Ortaöğretimde yeni düzenlemeler

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Buna göre, sosyal bilimler dışındaki sınavla öğrenci alan liselerde de kontenjanın tamamı ya da bir kısmı için yabancı dil hazırlık sınıflarının açılabilmesine imkan tanındı.

Yeni düzenlemeyle yabancı dil öğrenmek isteyen öğrencilerle, buna bir yıl ayırmak istemeyen öğrencilere tercih imkanı tanınacak. Uluslararası program uygulayacak okullara da altyapı sağlanmış olacak.

Temel liseler mevzuat dışı oldu

2018-2019 eğitim yılının sonunda kanunda belirtilen süreyi tamamlamaları nedeniyle kapatılan ‘temel liseler’ mevzuattan çıkarıldı.

Geçiş imkanı

Merkezi sınava katılmış ancak sınavla öğrenci alan okulları seçmemiş ya da yerleşememiş öğrencilerden, sonraki süreçte okulun taban puanı esas alınarak aynı veya farklı türdeki okullara nakil ve geçiş yaparak oluşan kontenjan boşluğunun doldurulması yönünde düzenleme yapıldı. Öğrenciler artık taban puan ve kontenjan olması halinde diğer lise sınıflarında da geçişe hak kazandı.

Kanser, diyalize bağlı böbrek hastalığı ve organ nakli gerektiren hastalığa sahip öğrenciler, durumlarını belgeledikleri takdirde, ikamet ettikleri yerde aynı tür okullara bir defaya mahsus nakil olabilecek.

Öğrenci yetkinlikleri e-portfolyoda

Öğrencilerin becerilerinin gelişiminin izlenmesi, değerlendirilmesi ve yönlendirilmesi amacıyla okul içindeki ve dışındaki çalışmalar ile eğitim içerikli diğer faaliyetlere ilişkin belgeler e-Portfolyo olarak tutulacak.

Telefon izni

Cep telefonuna, ders aracı olarak kullanılması, öğrencilerin özel durumları gibi durumlar göz önüne alınarak, öğretmenin bilgisi dahilinde izin verilebilecek.

Cezalar

‘Yasaklanmış araç, gereç ve dokümanları okula ve okula bağlı yerlere sokmak’ davranışı için uygulanan ‘kınama’ cezası, ‘okuldan kısa süreli uzaklaştırma’ cezasına ait davranışlara eklendi. Fiziki gücün de bir kimseyi yaralamaya teşebbüs etmek, öldürmek amacıyla kullanılabildiği gerçeğinden hareket ederek düzenleme yapıldı.

Hürriyet, NTV