logo

Hindistan'dan yatırım mesajı

Hindistan’ın Türkiye’ye açmak istediği farklı pencereden biri ticaret. 1.3 milyar nüfusa sahip ülke, 2025 yılında sayının 1.5 milyara ulaşacağını hesaplıyor. Böylece dünyanın en kalabalık ve aynı zamanda en genç nüfusuna sahip olacağı tahminleri yapılıyor. Nüfusun yarısı 25 ve altı, üçte 2’sinin de ortalama 35 yaşında olacak.

Vivek Abraham bu tablo için, “Bu yaşlarda ilk arabalarını ve ilk evlerini alacak olan bir kesim. Tüketim makinası henüz devreye girmedi, nüfusun üçte ikisi tüketime tam anlamıyla başlamadı. Geçen seçimde oy kullanan 900 milyon seçmenin, 133 milyonu yeni seçmendi. Bunlar aynı zamanda yeni iş fırsatları bekleyen insanlar” dedi.

Hindistan’ın 2025’e kadar tamamlamayı hedeflediği projelerin büyük kısmını altyapı yatırımları oluşturuyor. En küçük projenin bile multi-milyar dolar tutarında olduğunu belirten Abraham, “Her bir dakikada 30 Hindistan vatandaşı köylerden şehirlere taşınıyor. 2025’e kadar, Londra büyüklüğünde 100 yeni şehre ihtiyacımız olacak. Bu nüfusa ev sahipliği yapacak akıllı şehirleri inşa ediyoruz. Halen aynı anda 15 metro projesi devam ediyor. Fokus noktalarımızdan birisi demiryolları. 2000’den fazla demiryolu hattı var. 600 demiryolu istasyonunu yeniliyoruz. Çok katlı iş kompleksleri, lojistik parkları yapacağız. 400 havalimanı inşa ediyoruz. Bununla gelecek 10 yılda, 3. büyük sivil havacılık pazarı olacağız” dedi.

Çin’in Shenzen modelini endüstriyel gelişme için kullandıklarını belirten Vivek Abraham, “Delhi ve Mumbai arasında 150 km genişliğindeki alanda özel endüstri parklarının olacağı koridor inşa edilecek. Bu koridorda 24 yeni şehir olacak. Koridorun ortasından da hızlı tren geçecek” şeklinde konuştu.

Milliyet