logo

KKTC'nin Doğu Akdeniz önerisi

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı tarafından Rum Yönetimi’ne sunulan önerinin detayları ortaya çıktı. 9 maddelik öneride, Doğu Akdeniz’deki çalışmalar için ortak hidrokarbon komitesi oluşturulması ve gelir paylaşımı konusunda uzlaşma amaçlanıyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne sunduğu ve ses getiren önerinin detayları belli oldu. Türkiye tarafından da memnuniyetle karşılan ve destek verilen önerinin 9 maddeden oluştuğu belirtildi.

Önerinin ilk maddesi temel prensiplerden oluşuyor. Öneride, Ada’nın iki ortak sahibi olarak Kıbrıslı Türkler ve Rumların doğal gaz kaynaklarında da eşit haklara sahip oldukları, her iki toplumun da bu kaynaklardan eş zamanlı adil şekilde yararlanması gerektiği vurgulanıyor.

Rum tarafına, kararların konsensüs ile alınacağı, iki toplumun eşit temsil edileceği, BM gözetiminde ve AB’nin gözlemci olarak katılacağı ortak bir hidrokarbon komitesi kurulması öneriliyor. Komiteye, gerek görülmesi halinde uluslararası bağımsız enerji uzmanlarının davet edilebilmesi de öneriler arasında.

Öneride, hidrokarbon konusunda varılacak bir uzlaşmanın, Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümüne ilişkin Türk ve Rum taraflarının mevcut pozisyonlarına zarar vermeyeceği, temel bir prensip olarak ifade ediliyor.

KKTC’nin önerisindeki diğer bir maddeyse hidrokarbon gelirlerinin toplanacağı ortak bir fonun oluşturulması ve gelecekte bu fonun önemli bir kısmının kapsamlı çözüm çerçevesinde mülkiyet sorununun çözümü, iki tarafın dengeli gelişimine yönelik projeler için kullanılmasını içeriyor.

Kıbrıs Rum kesiminden, Türk tarafının ortak komite önerisine ret

Güney Kıbrıs Rum kesimi, petrol ve doğalgaz için ortak komite önerisini reddetti.

Milliyet, NTV