logo

Mevsimlik işçiler hasat başında

Ekim alanlarında yoğun bir yıl daha geçiren mevsimlik tarım işçileri, şu günlerde hasat için yine yollarda. Meyve ile başlayan hasat; pamuk, baklagil, fındık, zeytin gibi pek çok üründe devam edecek.

Mevsimlik tarım işçileri mart ayından bu yana yine yollara düştü. Ekmeğinin peşinden giden işçilerin; tarım ürünlerinin ekiminden hasadına kadar uğraşları, neredeyse her üründe emekleri olacak. Mart ayıyla birlikte şeker pancarı ekimiyle başlayan yolculuk; fındık bitene kadar hızla devam edecek.

Manisa’da kiraz, Adana ovalarında pamuk, Nevşehir’de şeker pancarı, Ordu’da fındık toplayan işçiler; yine patatesten baklagillere, meyveden narenciyeye kadar pek çok ürünün hasadı için de yollarda olacak.

3 milyon kişiye yakın olduğu tahmin edilen mevsimlik tarım işçileri, önceki yıllara göre giderek azalıyor; tarımda çalışmayı bırakıyor. Çalışma koşullarındaki iyileşmelerin çok yavaş olduğu mevsimlik tarım işçilerinin yerini ise yabancı tarım işçileri alıyor.

İşçi azalıyor, makine artıyor

Tarım uzmanları son yıllara kadar Güneydoğu bölgesinden Ege’ye doğru yoğun bir işçi göçü yaşandığını ancak bu işçi akınının çok azaldığını belirtiyor. Yanı sıra tarımda makineleşme de artıyor. Ancak Türkiye’nin coğrafi yapısı açısından tamamen makineleşme çok zor.

Azalan mevsimlik işçilerin yerine ise her bölge kendi içinde bir çözüm geliştirmiş. Buna göre, İzmir’de, Manisa’da kiraz hasadına Kütahya’dan işçi geliyor.

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, "Güneydoğu’da pamuk toplama zaten büyük oranda makineye geçti. Yine Şanlıurfa pamuk toplama makinelerinin en çok kullanıldığı yer. Ege’de bu alanlar tamamen makine oluyor” dedi.

Milliyet