logo

Sınavda başarılı olmak için öneriler

Her sınav öncesi yaşanan stres düzeyini azaltarak sınava daha rahat bir şekilde girebilmek ve sınav esnasında yaşanan ednişeli süreci en aza indirerek sınavda başarılı olabilmek için  eğitim uzmanları çeşitli önerilerde bulunuyor.

Dr.Selahattin Gelbal, sınavda başarılı olmak için iyi bir hazırlık sürecinin önemli olduğunu ancak test esnasındaki stratejinin etkisinin de unutulmaması gerektiğini belirtiyor.

Gelbal, testte başarıyı arttırmak için 12 yöntemi şöyle sıralıyor:

UYKUNUZU İYİ ALIN: Uykunuzu mümkün olduğunca düzene sokmalısınız. Sadece sınav akşamı değil, sınavdan birkaç gün önceden erken yatmaya alışarak yeterli uyku aldığınızdan emin olun. Çünkü uykusuzluk dikkat dağılmalarına neden olabilir.

ÖNCE SORU KÖKÜNE BAKIN: Öncelikle soru kökünü okuyun. Eğer soruda ne istenildiğini bilirseniz, verilen metni veya şekli daha analitik bir gözle inceleyerek cevabı bulmaya odaklanırsınız. Önce verilen metni okuyup sonra ne sorulduğuna bakmak ve ardından tekrar metni okumak, sınav zamanının etkili kullanılmasını engeller.

ÇOK HIZLI OKUMAYIN: Soruları dikkatlice okuyup cevaplamanız sınav süresini etkili kullanmanıza yardımcı olur. Soru başına düşen süreyi azaltmak için gereğinden fazla hızlı okumak, dikkatsizce hatalar yapmaya neden olabilir. Genel olarak ayrılan ortalama süreye göre sorulara zaman ayırmaya çalışın.

İNATLAŞMAYIN: Sınavda zor ve kolay sorular yer alacak. Bir kez okuyup zorlandığınız sorularda, inatlaşıp gereğinden fazla zaman ayırmayın. Devamında daha az süre ayırarak cevaplayabileceğiniz sorular da bulunabilir.

ÜMİTSİZLİĞE KAPILMAYIN: Bu, diğer adaylarla bir yarışma sınavı. Cevaplanan doğru sayılar, grup ortalaması ve standart sapmasıyla birlikte puanlara dönüştürülür. Zorlandığınız sorular sadece size değil, herkese öyle gelecektir. Bu nedenle ümitsizliğe kapılmayın ve sonuçları bekleyin.

ŞANSA BIRAKMAYIN: Şans başarısı, çoktan seçmeli maddelerden oluşan sınavlarda hep vardır. Bunun puanlara girmesi bir hata. Bu nedenle özellikle seçme sınavlarında şans başarısını ham puanlardan arındırma yoluna gidilir. Soruları şansla cevaplamayın. Ancak sorunun seçeneklerinde eleme yaptıysanız, kalan şıklar arasından birini tercih edebilirsiniz.

İŞARETLERKEN DİKKAT EDİN: Her soruyu öncelikle test kitapçığı üzerine işaretleyin. Makul bir sürede cevap kâğıdına işaretleme yapmayı unutmayın. Cevaplar kâğıda işaretlenirken sınav stresiyle birlikte kaydırma yapılabilir. Bu, neredeyse bütün doğru bildiğiniz soruların yanlış cevaplanmasına neden olabilir. Cevaplamayı dikkatli yapın.

İLK CEVAPLARA GÜVENİN: Sınavın ilk zamanlarında dikkatiniz en üst düzeyde olacak. Bu süre içerisinde verdiğiniz cevaplara güvenin. Sınav bittikten sonra tekrar baktığınızda zihinsel yorgunluk da başladığı için çoğu zaman doğru yanıt silinerek yanlış şık işaretlenebiliyor.

ÖNYARGIYLA YAKLAŞMAYIN: Sorulara karşı önyargılı olmayın. Uzun soru genellikle atlanır ve başkasına geçilir. Oysa uzun olan daha kolay olabilir. Her soru için makul süre verildiğinden hepsini okuyup cevaplamaya çalışın.

ERKENDEN SINAV MERKEZİNE GİDİN: Sınav sabahı herkes için curcuna olur. Sınav salonuna giderken kırmızı ışıkların süresi hep daha uzun gelir. Herkes yolumuzu engelliyor gibi algılarız. Bunlar yaşadığımız stresin birer göstergesi. Bu nedenle sınav için verilen saatte merkezde olacak şekilde erkenden yola çıkın. Bazen aynı isimde iki farklı okulda sınav yapılabilir. Aynı isimle başlayan ilkokul, ortaokul ya da lise karıştırılabilir. Buna dikkat edin.

ZAMANI UNUTMAYIN: Her salonda zamanı gösterecek saatler yer alır. Cevapladığınız soru sayısıyla kalan zamanı iyi ayarlamanız gerekir. Zaman yetersizliği nedeniyle cevap veremediğiniz soru kalmasın.

KAVRAMI ŞIKTA GÖRÜNCE ACELECİ OLMAYIN: Soruları okuyup ne denilmek istenildiğini iyi anlamaya çalışın. Bazen doğru olmayan seçenekler içerisinde, verilen metinde geçen aynı kavram yer alabilir. Onu gördüğünüzde hemen işaretlemeyin. Bu güçlü bir çeldirici de olabilir.

Hürriyet