logo

Stressiz sınav yok!

Sınavda stres yönetimi, performans için kritik önemde. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Aslı Bugay Sökmez, ideal seviyedeki bir stresin performansı arttırdığını belirterek, “Stressiz sınav henüz icat edilmedi. Bu nedenle sorun sınav stresinde değil, seviyesinin yüksek olmasında. Çünkü aşırı stres başarısızlığa neden olabiliyor” diyor.

Sökmez, adaylara şu önerilerde bulunuyor:

- Uykusuzluk stresi tetikliyor, bunlara dikkat edin. Sadece sınavdan bir gün önce değil, en az 15 gün boyunca vakitli yatıp erken uyanmaya çalışın. Yalnız son gün erken yatıp erken kalkmayı beklerseniz, uyku tutmayacak ve bu da sınav stresinizi arttıracak.

- Stresinizi kabul edin. O sınavların doğal bir parçası. Unutmayın, kaçtığınız şey sizi kovalar.

- Düşünceleriniz, duygularınızın şiddetini etkiliyor. Sınava dair ‘Başarısız olacağım’ gibi olumsuz düşünceler kaygı ve stresi arttırır. Kendinize olumlu mesajlar verin. Eski olumsuz deneyimlerinizi ve başarısızlıklarınızı tekrar tekrar düşünüp motivasyonunuzu düşürmeyin.

- Arkadaşlarınızın kaygıyı size de bulaştırmasına fırsat vermeyin. Başlangıç noktanızı da dikkate alarak kendi gelişim sürecinizi değerlendirin. Yarışa sizden önde başlamış olanlara bakıp gücünüzü sabote etmeyin.

- Yorgun, yılgın ve tükenmiş hissettiğiniz anlarda kendinizi motive etmenin bir yolu olarak sınav sonrası ödülleri, ulaşmak istediğiniz hedeflerinizi birkaç dakikalığına düşünün.

- Sınav günü kontrolünüz dışında başınıza kötü şeylerin geleceğini düşünüp kuracağınıza, bildiklerinize ve yapabileceklerinize odaklanın. Kendinize daha şefkatli ve anlayışlı davranın.

Hürriyet