logo

Sismik gemi deniz tabanını tarıyor

Oruç Reis, Marmara Denizi’nin tabanını karış karış inceliyor. 15 Nisan’da göreve başlayan ve 15 bin metre derinlikteki jeolojik yapıları görüntüleyebilen Oruç Reis gemisi, petrol ve doğalgaz peşinde. Kara alanlarının deniz altındaki devamlılıkları da haritalandırılıyor.

Oruç Reis, petrol ve doğalgaz araştırmalarının yanı sıra kara alanlarımızın deniz altındaki devamlılıklarının izlenmesi bağlamında kıta sahanlığı gibi stratejik öneme sahip bilimsel araştırmaları da etkin bir şekilde yapabiliyor. Ayrıca gemiyle deniz tabanından itibaren 15 bin metre derinlikteki jeolojik yapılar görüntülenebiliyor.

Gemi üzerinde her biri otomobil lastiğinin 62 katı basınca sahip 72 hava tabancasıyla 7 saniyede bir hava patlaması yaparak zemine ses dalgaları yollanıyor. Bu dalgalar ise içerisinde yapay kulaklar bulunan 8 kilometre uzunluğunda 8 ayrı sismik kabloyla kaydediliyor. Böylece deniz tabanı ve deniz tabanının altı iki ve üç boyutlu araştırılıp haritalanabiliyor.  Hava tabancalarının yaptığı patlatmalar deniz yüzeyinde de görülebiliyor.

Deprem anında kayıt

Gemi Marmara Denizi'nde çalışmalarını sürdürürken geçen hafta salı günü merkez üssü Tekirdağ Şarköy açıkları olan 3.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu sırada gemi kayıttaydı. O anlarda gemiye iletilen veriler de kameraya yansıdı.

Hürriyet