logo

Özel İHA için uçuş izni kriterleri

Sivillerin kullandığı insansız hava araçları (İHA) ve drone’lara uçuş ayarı geliyor. 500 gramdan ağır tüm İHA’ları ilgilendiren taslağa göre, İHA’ların uçacağı bölgeler, renklere göre sınıflandırılacak.

Yeşil (serbest) bölgede İHA kullanıcısı, pilotu tarafından sistem üzerinden yapılacak başvuru ile 400 feet (122 metre) altında uçuş yapabilecek. Kırmızı (özel izne tabi) bölgede özel uçuş izni istenecek. Uçuşa yasak bölgelerde ise sivil İHA uçuşu söz konusu olmayacak. Özel izne tabi (kırmızı) bölgelerde yapılacak her türlü uçuştan 10 gün önce ilgili kuruma form ile başvuru yapılacak.

Risk halinde iptal

Taslağa göre, çok sayıda İHA’sı bulunan işletmeler, talep etmeleri durumunda, “Hafif İHA İşleticisi” sertifikası almak için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunabilecek. Uçuş izni başvuruları, İHA kayıt sistemi üzerinden yapılacak. İHA talimatında belirtilen uçuş bölgeleri dikkate alınarak, 400 feet altında işletmelere 3 aylık bloklar halinde izin verilebilecek. Emniyet riski oluşması halinde uçuş izni iptal edilebilecek. Tüm kategorilerdeki İHA ve sistemlerini kullanacak pilotların, geçerli uçak, helikopter veya hafif hava aracı lisansı sahibi olması zorunlu olacak.

Milliyet