logo

KDK sınav ücretlerini inceliyor

Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK), son üç yılda öğrenciler tarafından sınav ücretleri konusunda çok sayıda başvuru yapıldı. Ombudsmanlığa öğrencilerden gelen şikâyetler sınav ücreti yatırma süresi üzerinde yoğunlaştı.

Öğrenciler ders çalışma stresi, imkânsızlıklar, gözden kaçırma ve unutkanlık gibi nedenler yüzünden kaçırdıkları “ücret yatırma süresi” yüzünden bir senelerini kaybetmemek için KDK’ya başvurdular. 2017’de KDK’nın girişimleri sonucunda ÖSYM sınavlara süresi içinde başvuramayan adaylar için, “Geç Başvuru Günü” kararı almıştı.

TUS ücreti 432 lira

KDK’ya yapılan birçok başvuruda da sınav ücretlerinin yüksek olması şikâyet edildi. Bu başvurulardan birinde TUS’a gireceğini belirten doktor adayı 2014’te 80 lira olan ücretin 2019’da 432 liraya yükseltilmesini şikayet etti. Başvurucu vatandaş sadece Ankara, İzmir ve İstanbul’da yapılan TUS sınavlarının yol ve konaklama masraflarıyla bütçeleri zorladığını ifade etti.

Belirli merkezlerde yapıldığı için sınav ücretlerine yol, yemek, konaklama gibi masrafların eklendiği bir diğer sınav da İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı Sınavları oldu. Bu sınava giriş ücreti olan 200 liranın yol ve konaklama masraflarıyla 500-600 lirayı bulduğunu söyleyen şikâyetçi vatandaş, sınav ücretlerinin makul düzeye çekilmesi veya sınav merkezlerinin artırılmasını talep etti.

‘Eğitim alanındaki şikayetler yüzde 26’dan 15'e düştü’

2017’de KDK’ya eğitim alanından gelen şikâyet oranı tüm başvuruların yüzde 26’sıydı. Başta ÖSYM ve diğer eğitim kurumların alınan kararlara uyması, bu alandaki şikâyetleri azalttı. Bu sayede 2018’de eğitim alanında gelen şikâyetlerin oranı yüzde 15’e düştü.

Milliyet