logo

Sınavlar spor ve sanat derslerini aksatıyor

İlkokul ve ortaokullarda görsel sanatlar, müzik dersleri bir saat, beden eğitimi üçüncü sınıfa kadar beş, sonraki sınıflarda ise iki saat işleniyor. Anadolu liselerinde ise beden eğitimi, görsel sanatlar/müzik dersleri ikişer saat veriliyor.

Uzmanlara göre bu derslerin saatleri yeterli değil. Ancak asıl sorun spor ve sanat derslerinin tam anlamıyla verilmiyor olması. Lise ve üniversitelere hazırlık sınıflarında bu dersler çoğu okulda işlenmiyor; ya boş geçiyor ya da sınava hazırlık saatlerine dönüşüyor. Zaten veliler de bu derslerde alınan notları çok fazla önemsemiyor. Uzmanlar bu tutumun yanlış olduğu görüşünde. Çünkü okullarda verilen sanat ve spor dersleri, birçok alanda öğrenciyi desteklediği gibi hayat başarısına da olumlu etkide bulunuyor.

Psikolog Aylin Çıtakbaş da okulların yalnızca akademik bilgilerin edinileceği yerler değil aynı zamanda gençlerin ilgi alanlarının keşfedileceği ve becerileri doğrultusunda kendilerini geliştirme olanakları bulabilecekleri yerler olması gerektiğini belirtiyor. Spor ve sanat etkinliklerinin çocukların akademik ve sosyal gelişimlerinde en az temel dersler kadar ciddiye alınması gerektiğini belirten Çıtakbaş, “Bu faaliyetler tamamlayıcı ve bütünleyici olmasının yanı sıra çocukların öğrenme süreçlerini pekiştiren, deneyimlemeye yönelik faaliyetlerdir. Özgüven ve sorumluluk duygusu geliştirmede, kendini ifade etme becerisi kazandırmada, manevi ve kültürel değerleri yaşatmada büyük bir önem taşırlar” diyor.

Çıtakbaş, formal eğitim dışında tutulan izcilik, beden eğitimi, görsel sanatlar, drama gibi derslerin hem toplumsal yaşam becerilerinin gelişmesine katkıda bulunduğunu hem de çocukların özsaygı ve özdenetimlerini artırırken zaman ve risk yönetimi, liderlik gibi süreçleri da tecrübe etmelerini sağladığını ifade ediyor.

Milliyet