logo

İstanbul’da enderun teravih geleneği

Ezan, kamet, Kur'an-ı Kerim, ilahiler, kasideler ve duaların okunduğu ramazan ayının kadim gelenek "enderun usulü teravih" programı, İstanbul'daki 30 camide uygulanacak.

Enderun Mektebi'nde ortaya çıkan ve sonrasında birçok camiye yayılan enderun usulü teravih, 11 ayın sultanı ramazanın hoş ritüelleri arasında yer almaya devam ediyor. Osmanlı iç teşkilatında, sarayda, Hırka-i Saadet'te, saray camileri ve mescitler ile selatin camileri başta olmak üzere büyük camilerde ve dergahlarda uygulanan ve Anadolu'ya yayılan dini bir gelenek olan enderun teravihe İstanbulluların ilgisi giderek artıyor. Kadim ramazan geleneği enderun usulü teravihin özelliği, namazın her dört rekatının, Türk musikisinin farklı makamlarında kılınması ve bu makamlardaki ilahilerle de süslenmesi. Enderun usulü teravihte en çok "hicaz", "segah", "isfahan", "uşşak" ve "acemaşiran" makamları kullanılırken, vitir namazı "segah" makamında kılınıyor.

11 ilçedeki 30 camide ramazanın belirli günlerinde, Eyüpsultan Camisi, Sultan Ahmet Camisi ve Fatih Camisi'nde ise ramazan ayı boyunca enderun usulü teravih namazı kılınacak. Öte yandan, ramazan boyunca İstanbul'un 35 ilçesindeki 358 camide Sakal-ı Şerif ziyaret edilebilecek.

Şehrin tüm ilçelerinde 247 camide itikafa girilecek, 97 camide ise hatimle teravih namazı kıldırılacak.

Sabah