logo

Diyarbakır'ın endemik çiçekleri

Ev sahipliği yaptığı onlarca medeniyetin izini taşıyan, zengin kültürel dokusuyla göz kamaştıran Diyarbakır'da, endemik çiçekler, "Ovabağ Geveni", "Diyarbakır Geveni", "Kabamayasıl", "Dicle Koruğu" ve "Bey Çiviti" görsel şölen sunuyor.

Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan tarihi Diyarbakır Surları, İslam'ın 5. Harem-i Şerif'i olarak kabul edilen Ulu Cami, İçkale Müze Kompleksi, peygamber makamları ve türbeleri ile ilgi gören kadim kent, sahip olduğu doğası ve nadide bitki türleri ile de güzel manzara oluşturuyor.

Kayıt altına alınıyor

İlkbahar yağmurlarının ardından renk cümbüşüne bürünen tarihi kentteki endemik bitkiler, "Diyarbakır'ın Biyolojik Çeşitliliği Envanter Çalışması" kapsamında kayıt altına alınıyor.

Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Hülya Hoşgören, bölgenin biyolojik çeşitlilik bakımından eşsiz bir güzelliğe sahip olduğunu söyledi. Hoşgören, şunları kaydetti:

"Diyarbakır'ın Biyolojik Çeşitliliği Envanter Çalışması kapsamında bölgedeki 4 bin bitki türünden bin 148'inin kentte varlığını tespit ettik, Diyarbakır'a has olan da 5 endemik türümüz var. Bunlar 'Ovabağ Geveni, Diyarbakır Geveni, Kabamayasıl, Dicle Koruğu ve 'Bey Çiviti. Bu bitkilerin bir kısmının çiçeklendiğini bir kısmının ise yağışlardan dolayı geç çiçek açtığını aktaran Hoşgören, "Bu bitkilerin bir kısmı için tür koruma eylem planını uygulamaya koyduk" diye konuştu.

Sabah, AA