logo

Ekranlar çocukların sağlığını etkiliyor

Çocuklarda 1 yaşın altına inen tablet ve akıllı telefon kullanımı modern çağın en büyük sorunlarından biri haline geldi. Ekran karşısında geçirilen uzun saatler, çocukların fizyolojik ve psikolojik gelişimlerine olumsuz etki ediyor.

Ergoterapi Bölümü Araştırma Görevlisi Başak Çağla Arslan ise en büyük rolün ebeveynlere düştüğünü söylüyor. Başak Çağla Arslan, çocuklarda erken yaşta tablet ve cep telefonu kullanımının zararları ile ilgili önemli bilgiler verdi…

KASLARI ZAYIFLIYOR

Çocuk rehabilitasyonu alanında çalışan hekim, fizyoterapist, dil konuşma terapistleri, çocuk gelişim uzmanları ve psikologların yanı sıra ergoterapistler de çocuklarda özellikle son beş yıl içinde ince motor beceriler, koordinasyon, postural ve gövde kaslarında görülen zayıflık artışına dikkat çekiyor. Çocukların karşı karşıya kaldığı bu sorun, ergoterapistler tarafından tedavi edilebiliyor.

Ergoterapistlerin dikkat çektiği sorunlar arasında çocukların davranış, sosyal beceri, el yazısı ve vizyonlarının etkilenmesi yer alıyor. Parmakların tablet ve cep telefonu kullanırken aldığı pozisyon nedeniyle yaşanan sıkıntılarının yanı sıra, bu cihazların iki boyutlu bir dünyaya sıkışmış olması algı problemlerine de yol açıyor.

SOSYAL BECERİLERİ ETKİLİYOR

Çocukların teknolojik cihazları kullanımı her geçen gün artıyor. 2013 yılında 2 yaşından küçük çocukların yüzde 38'i ve 2-4 yaş arası çocukların yüzde 80'i mobil cihazları aktif kullanıyordu. Günümüzde bu oran yüzde 97'lere çıktı, kullanım yaşı da 1'in altına indi.

Son araştırmalara göre; ekran karşısında geçirilen süredeki artış hem oyun etkinliklerine, hem de ebeveyn-çocuk iletişimine etki ediyor. Bu nedenle göz teması kurmasından sosyal becerilerine, iletişim kabiliyetlerinden spor yatkınlıklarına kadar birçok alanda zorluk çeken çocuklarla karşılaşıyoruz.

3 YAŞINA KADAR TELEFONDAN UZAK DURMALI

Çocuklara 3 yaşından önce telefon ve tablet kullanımı önerilmiyor.

3 yaş üstü için ise günlük maksimum bir saat kullanım tavsiye ediliyor.

Çocuklar uykuya gitmeden en az bir saat önce tüm medya araçlarını kullanmayı bırakmalı.

Uyku öncesi, televizyonun olmadığı bir odada vakit geçirmeleri sağlıklı bir uyku açısından da önemli.
Öte yandan çocuğun yaşına uygun aktivitelerle kaliteli vakit geçirmesi hem ebeveynleriyle, hem de kendi sosyal çevresiyle olan iletişimini kuvvetlendirir.

Sabah