logo

TANAP Avrupa’ya gaz aktarmaya hazırlanıyor

Yapımı dört yıldır devam eden ve enerjinin İpek Yolu olarak nitelendirilen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) yeni bir aşama daha geride kaldı. TANAP’ın Eskişehir’den Edirne-İpsala’ya uzanan ve Çanakkale Boğazı geçişini de içeren ikinci fazının yapımı tamamlandı.

TANAP ile Türkiye-Yunanistan sınırına gelecek Azerbaycan doğalgazı, Edirne’nin İpsala ilçesinden itibaren Trans Adriatic Pipeline (TAP) boru hattına verilerek Avrupa’ya gönderilecek.

Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak TANAP ile Türkiye’nin sadece bir enerji koridoru olmanın ötesinde bir enerji merkezi haline gelebileceğini belirten proje sorumlusu Saltuk Düzyol, bunun için doğru adımların atılması gerektiğinin altını çizdi.

Düzyol, projede Avrupa'ya gaz gönderen Faz-1 kapsamında gazlı testlerin 15 Nisan'dan itibaren başlayacağını söyledi. Projede genel ilerleme oranının şubat sonu itibarıyla yüzde 98 olarak gerçekleştiğini kaydeden Düzyol, "Her şey yolunda giderse Avrupa'ya 1 Temmuz'da gaz vermeyi öngörüyoruz" ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında 30 Haziran 2018 ile 28 Şubat 2019 arasında toplam 1 milyar 250 milyon metreküp doğalgazın Türkiye'ye taşındığını belirten Düzyol, "Haziran sonuna kadar 2 milyar metreküp, 2019 sonuna kadar da 4 milyar metreküp gaz teslim etmiş olacağız" dedi.

Projede Faz-0 kapsamında Türkiye'ye gaz iletildiğini bildiren Düzyol, Faz-1 denen Avrupa'ya gaz iletecek kısımda ise testlerin devam ettiğinin altını çizdi.

Dünya, Sabah