logo

Elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payı artıyor

Yılın ilk 2 ayında doğalgazdan elektrik üretimi yüzde 53 azaldı, barajlı HES’lerin üretimi yüzde 138 arttı. Güneş, rüzgar, jeotermal ve biyokütle gibi alternatif kaynaklardan elektrik üretimi hızla yükseliyor.

Elektrik üretiminin kaynaklar bazında dağılımına bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre çok ciddi değişiklikler göze çarpıyor. Bunlar arasında en dikkat çekici olanı, doğalgazdan elektrik üretiminin yüzde 53 gerilemesi. Bu gerileme, doğalgazın toplam elektrik üretimi içindeki payının uzun yıllar sonra ilk kez yüzde 20’nin altına, yüzde 18.68 seviyesine çekti.

Güneş elektriği yüzde 360 arttı

Yılın ilk iki ayında elektrik üretimini oransal olarak en çok arttıran santral grubu yüzde 360 ile güneş enerji santralleri (GES) oldu. Ancak toplam üretimdeki payları yüzde 0.04 gibi sembolik bir seviyede bulunduğu için GES’lerin doğalgazdan üretilemeyen elektriğin yerini alması şimdilik mümkün değil.

Eldeki rakamlar, doğalgazdan elektrik üretimi yüzde 53 azalırken, toplam elektrik üretiminin yaklaşık aynı seviyelerde kalmasını sağlamada en büyük rolün hidroelektrik santrallerine (HES) düştüğünü ortaya koydu.

Barajlı HES’lerin elektrik üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 138 artarak 10.5 milyar kilovatsaate ulaştı. Bu rakamla barajlı HES’lerin toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 22’ye yaklaştı.

İthal kömür yükselişte

Bu arada, enerji ve ekonomi yönetiminin ithal kaynaklara dayalı elektrik üretimini azaltma çabaları, doğalgaz dışında sonuç vermemiş görünüyor. Çünkü yaklaşık 10.5 milyar kWh ile toplam üretimde yüzde 21’lik paya sahip ithal kömürden elektrik üretimi azalmak bir yana yüzde 1 artmış durumda. Buna karşılık yerli linyite dayalı elektrik üretimi yüzde 3 gerilemeyle 7 milyar kWh’ın altına geriledi. Linyit santrallerinin toplam içindeki payı, bu rakamlarla birlikte yüzde 1.5’e düştü.

Rüzgar elektriğinde istikrarlı artış sürüyor

Yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payı giderek artıyor. Yılın ilk iki ayında rüzgar enerji santrallerinin (RES) üretimi yüzde 12 artışla 4 milyar kWh’ın üzerine çıkarken, RES’lerin toplam içindeki payı yüzde 8.45 oldu.

Dünya