logo

Güneş ışınları kalp sağlığı için önemli

Dr. Nuri Kurtoğlu, D vitamini eksikliğinin kalp yetmezliğine, ritm bozukluklarına, inmeye neden olduğu yönünde bilimsel yayımlar olduğuna da dikkat çekerek, "Kalp hastalıklarının engellenmesi için risk altındaki kişilerin özellikle kışları vücutlarındaki D vitamini seviyelerine baktırmaları gerekir" dedi.

Kurtoğlu, şunları önerdi: "Her gün saat 11.00-15.00 arasında güneşte 10 dakika zaman geçirin. Bu cilt tarafından 3 bin ila 5 bin ünite D vitamini oluşturur. Yeterli miktarda D vitamini almış olursunuz. Benzer miktarda D vitamini alabilmek için 30 bardak süt içmeniz gerekir. D vitaminini besinlerle takviye etmek mümkün değil. Güneş çok önemli."

ÇOCUĞUN BAĞIŞIKLIĞINI GÜÇLENDİRİYOR

Dr. Serap Semiz, şunları söyledi: "D vitamini, vücutta kalsiyum dengesini düzenlemek, kemik mineral yapısının oluşmasını sağlamak, büyüme-gelişmeye katkıda bulunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi son derece önemli işlevlere sahip. Bununla beraber bilinçsizce yüksek dozda D vitamini kullanmak sakıncalı. D vitamini takviyesi hekim önerisi olmadan yapılmamalı. D vitamini eksikliğinde, çocuklar da büyüme ve gelişmeden etkilenebilir, ciddi bir metabolik kemik hastalığı olan 'raşitizm' ortaya çıkabilir."

Sabah