logo

Körfez ülkelerinden kısa kısa...

Körfez basını ve gündeminde geçen hafta öne çıkan haberler...Suudi Arabistan, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri gündeminde yer alan haberlerden derlediğimiz dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.

Suudi Arabistan Öncülüğünde Kızıl Deniz Bloku Girişimi...

Suudi Arabistan Geçtiğimiz Çarşamba günü, Kızıl Deniz'i ve küresel nakliye için hayati öneme sahip stratejik bir alan olan Aden Körfezi'ni sınırlayan altı ülke ile işbirliği kurmaya yönelik bir anlaşmaya varıldığını duyurdu. Mısır, Cibuti, Somali, Sudan, Yemen ve Ürdün'den temsilciler, girişimi görüşmek üzere Çarşamba günü Riyad'da bir araya geldi. Teknik ayrıntılar için bir uzman ekibinin Kahire'de buluşması bekleniyor.

Suudi Arabistan’da Destekleme Yardımları Uzatıldı

Ülkede sivil ve askeri kamu personeline meccanen ödenen nakdi yardımlar ve öğrenci katkıları bir yıl daha uzatıldı. Toplam olarak bu kararın kamu maliyesine 10.7 milyar dolar yük getirmesi tahmin ediliyor. Öte yandan, 2019 yılı bütçesi hazırlıkları devam eden Suudi Arabistan’da harcamalar toplamı 295 milyar dolar olarak tahmin edilirken, gelirler toplamı 260 milyar dolarda kalıyor. Bu durumda bütçe açığı 35 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Petrol bağımlılığını azaltmayı amaçlayan ekonomik reformları hayata geçiren Suudi Arabistan, ham petrol fiyatlarının düştüğü 2014 yılından bu yana bütçe açığı yaşıyor.

Dubai Havalimanlarında Binden Fazla Sahte Pasaport...

Dubai Yabancılar ve Vatandaşlık İşleri Yetkililerinin yaptıkları açıklamaya göre, 2018 yılında Dubai’deki iki uluslararası havalimanında 1000’den fazla sahte pasaport tesbit edildi. Aynı açıklamada, aynı zamanda diğer ülkeler için sahte ikamet kartları ve lisanslar tespit edildiği de bildirildi.

Petrolun Varili 50 Doların Altında...

ABD ham petrolü, 2017 yılının Eylül ayından bu yana % 4.1’lik bir düşüş göstererek son 14 ayın en düşük seviyesi olan 47.84 $ gerilerken, Kuzey Denizi Brent Petrolü 4.0% değer kaybederek, 59.01 dolar civarında işlem gördü. Petrol üreticisi ve ihracatcısı Körfez Ülkeleri için bu göstergeler 2019 yılı ile ilgili olumsuz beklentileri tetikliyor.

Körfez’de Yabancı İstihdamını Caydırıcı Düzenlemeler...

Körfez Ülkelerinde özellikle hizmet sektöründe ve ara insan gücünde yabancı istihdamını azaltmak için hükümetler yaptırımların dozunu veya süresini artırıyor. Suudi Arabistan istihdam edilecek yabancı çalışanlar için devlete ödenecek harçları yükseltirken, Umman da yabancı çalışanların ilk sağlık muayenesi ücretlerini iki katına çıkardı. Bu maliyetler yerel işverenlerin işgücünü maliyetlerini artırdığı için, bir caydırıcılık oluşturması hedefleniyor. Bununla birlikte, ara insan gücü ve hizmet sektöründe çalısacak yerli işgören bulunamaması işverenleri oldukça zor durumda bırakıyor. Bir yandan hükümetin yaptırımları ile karşı karşıya kalan yerli işverenler, öbür yandan işgücü piyasasında yerli işgören bulamıyor.

Doha Forum Toplandı...

Her yıl Aralık ayında düzenlenen Doha Forum, bu yıl yine üst düzey bir katılımla gerçekleşti. Dünya gündeminin farklı bakış açılarıyla ele alındığı foruma, farklı ülkelerden dış işleri, enerji ve ekonomi bakanlarının ve üst düzey bürokratları da katılım gösterdi.

Körfez Liderler Zirvesi Riyad’daydı...

39. Körfez İşbirliği Konseyi Liderler Zirvesi, Suudi Arabistan’ın Başkenti Riyad’da toplandı. Her ne kadar Liderler 39. kez biraraya gelse de siyasal gözlemciler, KİK birlikteliğinin ve ortak hayal ve ideallerin her geçen gün daha da zayıfladığının altını çiziyor.

Körfezde Dikey Tarım Yatırımları Artıyor...

Körfez Bölgesinde topraksız tarım olarak da bilinen dikey tarıma verilen önem ve yatırımlar artış göstermekte. BAE'nin bu değişime öncülük etmekte, gerek hükümet gerekse özel teşebbüs bölgedeki gıda güvenliğini arttırmaya yardımcı olacak yeni projeler peşinde. BAE 'de gıdaların yaklaşık yüzde 90'​​ının ithal edilmesi, su kıtlığı ve tarım arazilerinin oldukça sınırlı olması dikey tarıma olan ilgiyi artırıyor.

AKRA için derleyen: Sedat Yüksel