logo

Göç Paktı 164 ülke tarafından imzalandı

Başta Belçika olmak üzere birçok ülkede siyasi krizin kapılarını aralayan Göç Paktı, Fas’ın Marakeş kentinde düzenlenen zirvede 164 ülkenin imzası ile kabul edildi.

Toplantıda politikacılar, Göç İçin Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin küresel bir fikir olduğunu savunarak anlaşmayı imzaladı. Açılış konuşması yapan Antonio Guteres, gelişmiş ülkelerin düşen doğum oranları ve yaşlanan nüfusları nedeniyle daha fazla göç almaya ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

ABD dahil en az 7 ülkenin göçmen akışları ve ulusal egemenlik kaygıları sebebiyle anlaşmadan çekildiğini söyleyen Antonio Guterres, sözleşmenin, acının ve kaosun önlenmesi için bir yol haritası çizmeyi amaçladığını belirtti.

Mutabakat birçok ülke tarafından kabul görse de siyasetçilerin ve popülizmin hedefi haline geldi. ABD, geçen yıl aralıkta mutabakatı boykot edip müzakerelere bile katılmayarak uluslararası toplumdan kendini soyutladı. ABD'nin müzakerelerden çekilmesinden 7 ay sonra ise göçmenler konusunda sert politikalar yürüten Macaristan da müzakerelerde ve mutabakatta yer almayacağını açıkladı.Bu iki ülkeyi daha sonra Avustralya, İsrail, Polonya, Slovakya, Çekya, Avusturya, İsviçre, Bulgaristan ve İtalya izledi.

Mutabakat, uluslararası yasal bağlayıcılığı bulunmasa da göç konusunda anlaşmaya varılan ilk uluslararası sözleşme olma özelliğini taşıyor.

TRT Haber