logo

Gaziantep, ayakkabıda dünyanın üretim merkezi olmaya aday

Gaziantep, ayakkabı üretiminde Türkiye’nin en önde gelen illeri arasında yer alıyor. 25 bin kişiye istihdam sağlayan sektör, üretim potansiyelinin yüksekliğine rağmen dünya pazarına açılmakta zorluk çekiyor.

Sektör temsilcilerinden Can Yenigül, önlerinin açılıp destek verilmesi halinde 150 ülkeye ihracat yapıp, Gaziantep’i ayakkabıda dünyanın üretim merkezi yapabileceklerini söyledi.

Yenigül, Gaziantep’in en önemli sektörlerinden birisinin ayakkabı sektörü olduğunu ve sektörün üretimde 20-25 bin, toptancı ve perakendeci de eklendiğinden 50100 bin arası kişiye istihdam sağladığını söyledi.

Yenigül, ilden en fazla ihracatın Irak’a yapıldığını, Ürdün, Filistin, Tunus gibi ülkelerde de ciddi

bir pazar payları bulunduğunu söyledi. Afrika ülkelerinin de ihracat için iyi pazar olduğunu, ancak bu pazarlara giremediklerini dile getiren Yenigül, “Daha önceden Azerbaycan’a ihracatımız vardı. Ama, Azerbaycan’da kargolar yüksek olduğu için müşteriler daha sonra İstanbul’a gelip oradan malını alıp gitmeye başladı. Bizim bu müşterileri şehrimize getirmemiz gerekiyor. Uçak biletleri çok yüksek olduğu için bizim esnafımız Azerbaycan’a gidemiyor. Ayrıca Irak’tan Gaziantep’e direk uçuş yok. Esnafımızın para kazanabilmesi için Irak’taki müşteriyi Gaziantep’e getirecek seferlerin olması gerekiyor. Yaşadığımız bu sorunları şehir olarak bir an önce çözmemiz gerekiyor”diye konuştu.

Dünya