logo

Tekstil ihracat rekoru kırıyor eğitimde ise sıkıntılı

Türkiye ekonomisinin hem istihdam hem de ihracat lokomotifi olan tekstil sektörü, eğitimde çıkmaza girdi. Türkiye’nin 17 üniversitesinde bulunan tekstil mühendisliği bölümlerinden 3’ü dışında talep dip yaptı.

Adana, Kahramanmaraş ve Kayseri gibi ismi tekstille özdeşleşmiş kentlerde iki yıldır tekstil mühendisliği bölümleri üniversite tercih kılavuzunda yer alamadı.

Tekstil sanayicileri bunu bir süreden beri oluşturulan ‘Türkiye tekstilden çıkıyor’ algısına bağlıyor. Ancak Türkiye’nin geleceği açısından 40 bine yakın işletmesi, toplam istihdam içindeki yüzde 7’lik payı ve 35 milyar dolarlık cirosu ile sektör farklı bir tablo çiziyor.

2018’in 10 ayında otomotiv sektörü 26.3 milyar dolarlık ihracat yaparken aynı dönemde hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 14.8 milyar dolarlık ihracat yaptı.

Hatta tüm tekstil ürünleri ihracatının 25.2 milyar dolar seviyesinde olduğu belirtiliyor. Yüksek makine ithalatına rağmen cari fazla veren sektörlerden biri olan tekstildeki eğitim sorununa çözümler aranıyor.

Dünya