logo

Yaşlılarda düşmeye dikkat!

Düşme, uygunsuz çevresel faktörlere, kazalara bağlı olabileceği gibi yaşlanmaya bağlı problemler ve sağlık sorunları yüzünden de yaşanabilir. Yaşlılarda düşmenin önemli bir kısmı evde yaşanır.

Kaygan zemin, banyoda yerin nemli veya ıslak olması, halıya ya da kilime takılma, masa ya da sehpa gibi eşyalara çarpıp düşme, ışıklandırmanın yetersiz olması, basamaklar çevresel faktörlere örnektir.

Önlenmesi çok önemli

Düşme sonucunda yumuşak doku yaralanması, femur; kalça; ön kol; el bileği; kaburga kırıkları oluşabilir. Kafa travması, kafa içi kanama da görülebilir. Hastaneye yatış olabilir ve eğer altta yatan başka hastalıklar varsa hastanede kalma süresi uzayabilir, ek komplikasyonlar gelişebilir. Bu nedenle düşmenin önlenmesi ve düşmeden korunma çok önemlidir.

Özellikle tekrarlayan düşmelerde risk faktörlerinin ve nedenlerin saptanması, tedavi edilmesi ve düzeltilmesinde ilk adım olmalıdır. Yaşlı kişilerin yaşadığı evde düzenlemeler yapılması ev içi kazaları azaltabilir veya önleyebilir. Yine yürüme ve hareket problemi olan hastalar baston, yürüteç gibi yardımcı cihazlar kullanmalıdır.

Tekrarlayan düşmelerde tıbbi destek alınmalı, düşmeye neden olan hastalıklar ve durumlar tedavi edilmelidir.

Dünya