logo

Marketlerin ekmek alım fiyatına sınırlama

Büyük market zincirleri, ekmeği fırıncıdan 85 kuruşun; bakkal, büfe gibi küçük işletmeler ise 80 kuruşun altında alamayacak. Bu yolla fırıncıların üzerindeki “Ucuza satmaları baskısı” azaltılarak, zarara uğramaları önlenmeye çalışılıyor.

Büyük marketler sabah aldıkları ekmeğin en fazla yüzde 5’ini fırıncıya iade edebilecek. Buna göre bin ekmek alan market, bunun sadece 50’sini iade edebilecek. Ticaret Bakanlığı bu sayede her gün çöpe giden 5 milyon ekmeğin bir bölümünü kurtarmayı hedefliyor.

Un fiyatlarındaki hızlı yükseliş, elektrik ve doğalgaza yapılan zamların ardından ekmek fiyatına zam isteyen fırıncıların zor durumdan çıkmaları için Ticaret Bakanlığı, bazı düzenlemelerle destek olmaya çalışıyor.

Bakanlık, 28 Eylül’de büyük mağazalar, zincir marketlerin “Alım güçlerini” kullanarak ekmeği fırınlardan çok ucuza almalarını önlemek için Perakende Yönetmeliği’ne bir hüküm eklemişti. “Birim miktar başına yapılacak ödeme, tarifedeki azami fiyatın yüzde 85’inden az olamaz” hükmüyle büyük marketlerin ekmeği 85 kuruşun altında fırıncıdan almasının önü kesilmişti.

Hürriyet