logo

E-ticaret sektörü büyüyor

Son dönemde giderek gelişen ve geçen yıl 42,2 milyar lirayı bulan e-ticaretteki pazar büyüklüğünün, bu yıl sonu itibarıyla 50 milyar lirayı geçmesi bekleniyor.

Son dönemde tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları hızla değişirken, geçen yıl sonu itibarıyla Türkiye'deki 54 milyon internet kullanıcısından 6 milyonu e-ticaret sitelerinden alışveriş yaptı.

Kişiselleştirme ile birlikte müşteri deneyiminin bambaşka bir boyuta taşındığına dikkati çeken Emre Ekmekçi, "Tüketiciler artık ilgilerini çekmeyen ürünler arasında kaybolmak istemiyor ve alışveriş deneyimlerinin tamamen kendilerine özel olmasını arzu ediyor. Bu nedenle yapay zeka ve big data algoritmaları e-ticaretin vazgeçilmezlerinden olacak. Bununla birlikte 'VR' ve 'AR' olarak adlandırdığımız sanal ve artırılmış gerçeklik hem perakendede hem de e-ticarette müşteri deneyimini önemli bir noktaya taşıyacak." dedi.

Mobil ticaretin payının gelecek 5 yılda çok daha fazla artmasını öngördüklerini aktaran Ekmekçi, e-ticaret sitelerinde trafiğin yüzde 70'inden fazlasının mobil kanallar üzerinden gerçekleştiğini hatta pek çoğunda satışın da yüzde 50'ye yakınının mobil üzerinden yapıldığını söyledi. Ekmekçi, özellikle tekstil ve hazır giyim kategorilerinde mobil kullanımının çok yüksek olduğunu bildirdi.

AA