logo

Okul heyecanı kaygıya dönüşmesin

Çocuklar yeni ortamlara kolaylıkla uyum sağlayabilseler de, söz konusu okul olduğunda zorluk yaşayabiliyorlar. Rakipsiz oldukları, tüm ilginin üzerlerinde odaklandığı, kendilerini güvende hissettikleri ev/aile ortamından çıkıp pek çok akranının olduğu bir ortama alışmak çok kolay bir durum değil kuşkusuz.

Okul, çocuklar için aynı zamanda yeni sosyal beceriler kazanacakları bir alan olarak da büyük önem taşıyor. Her adaptasyon gerektiren süreç gibi, okula başlamak da çocuklar için çeşitli ölçülerde krize yol açabilir. Örneğin; okul ziliyle ilk kez tanışacak olan minikler için 'ayrılık anksiyetesi' başta olmak üzere çeşitli sorunlar gelişebiliyor.
Söz konusu ilkokula başlayan minikler olduğunda, bu adaptasyon sürecinde minik öğrencilerin ruhsal gelişimlerinde bir problem oluşmaması için ebeveynlere de büyük görevler düşüyor.

Psikolog Sena Sivri, ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken noktaları anlattı, önemli önerilerde bulundu...

Olağandan biraz daha erken kalkıp sakin, dingin bir hazırlık süreci geçirin. Normal bir gün gibi çocuğunuzla birlikte kahvaltı edin. Çünkü rutininden çok farklı hazırlıklar yapmak kaygısını pekiştirecektir. Beraber yapacağınız kahvaltı ve buna eşlik eden sohbet, çocuğun kaygısını azaltacaktır.

Anne-baba olarak kendi kaygınızı kontrol altında tutmanız ve çocuğunuza yansıtmamanız da bir o kadar önem taşıyor.

Okula başlama süreci tüm aile için yeni bir düzen anlamına geliyor ve anne-babalarda çocuklarından ayrılma ile onların okul adaptasyonuna dair kaygılar gelişebiliyor. Fakat bu kaygılarınızı çocuğunuza yansıtırsanız, sonrasında onun kaygıları için ne söylerseniz söyleyin sarf ettiğiniz cümlelerin etkisiz olmasına ve kendi yaşadığı negatif duygu ve kaygısının artmasına sebep olur.

Milli Gazete