logo

'Buğday üretimi teşvik edilmeli'

Dünyada buğdayın çok kritik bir ürün olduğuna dikkat çeken Hürriyet'ten Sefer Levent, “Buğdayda 48 milyon tonluk bir açık oluştu. Bu açığı kapatmak ve ihtiyaçları karşılamak için ülkeler stoklarında tuttukları buğdayı piyasaya sürdü. Yaşanan gelişmeler sebebiyle 2019 için büyük soru işaretleri oluştu.

Buğday çok kritik bir öneme sahip olduğu için üretimin düşmesi ülkeleri de harekete geçiriyor. Buğday, tüm ülkeler için kritik bir silah haline geliyor. Üretimin düşmesiyle birlikte dünya çapında buğday fiyatları da yükseliyor. Ancak Türkiye’de yükselen döviz kurları sebebiyle buğdayın fiyatı dış piyasaya göre daha düşük kalıyor. Önümüzdeki yıl için buğday daha da kritik hale geldi. Ancak bu konuda pek fazla bir şey yapılmadı.

Buğday üretimi teşvik edilmeli. Eğer bu yılki durum gelecek yıl da devam ederse daha fazla sıkıntı ortaya çıkabilir. Biz bazı ürünlerin fiyatları düşsün diyorsak. İçerideki üretimin maliyetini de düşürmeliyiz. Uzun yıllardır halledemeğimiz sorunların başında tarım geliyor. Biz hep bugünü konuşuyoruz. Gelecek konusunda ciddi adımlar atmalıyız” dedi.

Hürriyet