logo

33 mesleğe daha yeterlilik belgesi şartı getirildi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yayımladığı tebliğe göre, “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” sınıfta yer alan 33 meslekte “yeterlilik belgesi” olmayanlar artık çalışamayacak.

Aralarında tren makinisti, oto kaportacısı, PVC doğrama montajcısı ve iplik eğirme operatörünün de olduğu mesleklerde belgesiz işçi çalıştıran iş yerlerinde, işveren veya işveren vekiline kişi başı 627 lira ceza kesilecek.

“Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ”in geçen yıl 26 Eylül’de yayımlanmasıyla “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” işler sınıfından olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nca (MYK) standardı yayımlanan 33 meslekle ilgili, “Mesleki Yeterlilik Belgesi” zorunluluğu için tanınan süre sona erdi.

Meslek sayısı 81 oldu

Mesleki yeterlilik belgesi olmayanların çalıştırılmayacağı 33 meslek arasında boyama operatörü, iplik eğirme operatörü, makine montajcısı, metal kesimci, motosiklet bakım onarımcısı, otomotiv boyacısı, otomotiv kaportacısı, ön iplik operatörü, PVC doğrama montajcısı ve tren makinisti de var.

Geçen yıl ve bir önceki yıldan itibaren inşaat boyacısı, sıvacı, duvarcı, betonarme demircisi, otomotiv montajcısı ve çelik kaynakçısının da aralarında olduğu 48 meslekle ilgili belge zorunluluğu getiren Bakanlık, yeni 33 meslekle belge zorunluluğu olan meslek sayısını 81’e yükseltti.

Milliyet