logo

'Bakliyatta çözüm üretimi artırmaktan geçiyor'

Bakliyatta 2010 yılından bu yana Türkiye’nin içinde bulunduğu net ithalatçı pozisyonu devam ediyor. Bu kapsamda bakliyatta ilk aşamada Türkiye’nin kendi kendine yeten bir ülke olması gerektiğine dikkat çeken Mersin'de sektör temsilcilerinden Abdullah Özdemir, “Dış ticarette net ihracatçı konuma yeniden kavuşabilmemiz için üretimde sıçrama yapacak yeni politikalara ihtiyacımız var” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre bu yılın ilk yedi aylık döneminde Türkiye, 234 bin ton bakliyat ihracatı gerçekleştirdi. Buna karşın aynı dönemde 351 bin tonda bakliyat ithal etti. İhracatın yüzde 66’lık bölümünü kırmızı mercimek, yüzde 18’ini nohut ve kalan yüzde 16’lık kısmını ise kuru fasulye ile kuru bezelye oluşturduğunu belirten Abdullah Özdemir, söz konusu ihracatla 183 milyon dolar gelir elde edildiğini söyledi.

İthalatın ise yüzde 56’sını mercimek, yüzde 26’sını nohut ve yüzde 18’ini kuru fasulye ile kuru bezelye oluşturdurduğunu ifade eden Özdemir , ithal edilen bu ürünler içinde 260 milyon dolar ödendiği bilgisini verdi.

Bu yılın bakliyat ithalat-ihracat verilerini değerlendiren Abdullah Özdemir, şunları kaydetti: “Sonuç olarak, 2010 yılından bu yana Türkiye’nin içinde bulunduğu net ithalatçı pozisyonu devam ediyor. Son yıllarda bakliyat üretimine verilen destek arttırılmasına rağmen verilen desteklerdeki artışın etkisi sınırlı kalıyor.”

Bakliyatta ilk aşamada Türkiye’nin kendi kendine yeten bir ülke olması gerektiğine dikkat çeken Özdemir, “Dış ticarette net ihracatçı konuma yeniden kavuşabilmemiz için üretimde sıçrama yapacak yeni politikalara ihtiyacımız var. Bunu gerçekleştirmek için ‘Nadas Alanlarının Daraltılması’ ve ‘Münavebeli Ekim Şartı’ gibi kararların mutlaka alınması gerekiyor” diye konuştu. 

Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlarda ürün ve pazar çeşitliliği artırılmalı

İhracatın, sürdürülebilir büyümenin önemli kritelerinden birini oluşturduğunu kaydeden Türkiye İhrcatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, dört mevsimin yaşandığı ve verimli toprakların yer aldığı Türkiye’de özellikle tarım ihracatının toplam ihracat içindeki payının artırılması gerektiğini söyledi.

Tarım ihracatı artışında hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörünün önemli rol oynabileceğini belirten Gülle, bunun için ürün ve pazar çeşitliliğinin artırılması gerektiğini vurguladı. Bugün itibarıyla sanayi ürünlerinin toplam ihracattan yüzde 84, tarım ürünlerinin ise yüzde 13 pay aldığını açıklayan Gülle, “Türkiye, dört mevsimi yaşayan ve verimli toprakları olan bir ülke. Dolayısıyla tüm tarım ürünlerinin ihracattaki payı artırılmalı” dedi.

Dünya