logo

Konya'daki obruklar artıyor

Konya’nın Karapınar ilçesinde, oluşan obruk sayısı her geçen gün artıyor. Geçen yıl 9 obruğun oluştuğu bölgede, bu yıl sayı 11’i buldu. Yer altı sularının çekilip, toprağın göçmesiyle oluşan obruklar, tehdit oluşturur nitelikte.

Uzmanlara göre, obruk oluşumunu artıran nedenlerin başında belgeli, belgesiz kurulan 140 bin yer altı su kuyusu ile çok su tüketen mısır ve yonca ekimi geliyor.

Jeoloji Mühendisi Fetullah Arık, bölgede 2017’ye kadar 300 civarında irili-ufaklı obruk oluştuğunu belirterek, şunları söyledi: “ Obruk oluşumunu durduramayız ama yavaşlatabiliriz. Bu da insana bağlı faktörleri yavaşlatmakla olur. Bölgenin Türkiye ortalaması altında bir yağış aldığını düşünürsek, yer altı su seviyesinin düşmesi de obruk oluşumunu hızlandırıyor. Bölgede, mısır, yonca gibi çok su tüketen ürünler yetiştiriliyor. Geçmişte dağlık tepelik alanlarda oluşan obrukları, yerleşim ve tarım alanlarına yaklaştırıyor. Çapları 1 kilometreye kadar ulaşan obrukların derinliği 90-100 metreyi geçiyor. Şu ana kadar can kaybı olmadı ama bu olmayacağı anlamına gelmiyor.”

Milliyet