logo

Nijer'de yaklaşık 30 bin mülteci yaşıyor

Afrika’dan Avrupa’ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin geçiş yolu Nijer Cumhuriyeti’nde hem Batı Afrika ülkelerinden gelen mülteciler hem de ülke içinde yerlerinden edilmiş kişiler var.

Avrupa Birliği (AB), kayıtsız göçmenlerin üye ülkelere ulaşmasını engellemek için, göçmen noktaları ‘hotspots’lardan birisini Nijer’de kurmak istiyor. Nijer hükümeti, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un önerdiği üzere kayıtsız göçü engellemek için ülkesine ‘hotspot’ kurulmasına şüphe ile yaklaşıyor. Uygulamanın tam olarak nasıl yapılacağına dair bilgi verilmemesi ve ülkede ‘sıkışmış’ vaziyette olan göçmenlerin akıbetinin ne olacağının tam açıklanmaması hükümetin başlıca endişelerini oluşturuyor.

Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) 2017'de, Libya’dan kaçarak Nijer’e sığınan göçmenler için merkezler kurdu. Buradaki sığınmacıların birçoğunun sığınma talebi, Avrupa ülkeleri tarafından kabul edileceği tahmin ediliyor. Sığınma talebinde bulanan göçmenlerin başvuru sonuçlarını almaları bazen aylarca sürebiliyor. Uzun süre bekledikten sonra cevap alamayan birçok sığınmacı, zorlu yaşam koşullarına geri dönüyor.

euronews.com