logo

‘Kırmızı etiketli’ asansöre dikkat!

Yıl sonuna kadar 390 bin asansörün periyodik kontrolünü yapmayı planlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, denetimlerini artırdı. Denetimlerin artmasıyla güvensiz olarak nitelendirilen kırmızı etiketli asansör sayısında önemli düşüş gözlendi.

Piyasada bulunan bin 500’den fazla ürün grubunun denetiminden sorumlu olan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, can güvenliği açısından en yüksek risk taşıyan ürünlere yönelik denetimlerini sıkılaştırdı. Bu kapsamda, bakanlık, vatandaşların günlük hayatta en fazla kullandığı ürünlerden asansörleri, Asansör Takip Sistemi (ATS) ile yoğun şekilde izliyor.

Denetimlerin artmasıyla güvensiz olarak nitelendirilen kırmızı etiketli asansör sayısında önemli bir azalış görüldü. Türkiye genelinde 2015’te yüzde 57.8 olan kırmızı etiketli asansör oranı bu yıl eylül ayı itibarıyla yüzde 25.4 seviyesine geriledi.

Eylül ayı itibarıyla kusursuz olarak tanımlanan yeşil etiketli asansörlerin oranı yüzde 29.3, hafif kusurlu mavi etiket sahibi asansörlerin oranı yüzde 43.8, kusurlu olarak tanımlanan sarı etiketli asansörlerin oranı ise yüzde 1.5 oldu.

Üç büyük şehirde asaönsörlerin durumu

Bakanlık, yıl sonuna kadar yaklaşık 390 bin asansörün periyodik kontrolünü yaparak ülke genelinde kayıtlı asansörlerin yüzde 82’sinin denetimini gerçekleştirme hedefliyor.

Üç büyük şehirdeki duruma bakıldığında, İstanbul’da periyodik bakımı yapılan 63 bin 89 asansörün yüzde 28.5’inin kırmızı etiketli olduğu tespit edildi. Bu şehirdeki yeşil etiketli asansörlerin oranı yüzde 29.6, mavi etiketli asansörlerin oranı yüzde 40,6, sarı etiketli asansörlerin oranı ise yüzde 1.3 oldu.

Ankara’da da bakımı yapılan 32 bin 481 asansörün yüzde 42’sinin mavi, yüzde 34’ünün yeşil, yüzde 22,5’inin kırmızı, yüzde 1,5’inin ise sarı etiketli olduğu belirlendi.

İzmir’de ise 15 bin 765 asansörün yüzde 46.5’inin mavi, yüzde 27’sinin yeşil, yüzde 23.5’inin kırmızı, yüzde 3’ünün ise sarı etiketli olduğu tespit edildi.

Milliyet