logo

Trafik cezalarında yeni uygulama başladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce (İBB) kurulan ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nce kullanılan Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) çerçevesinde, kamerayla tespit edilen ihlallere ilişkin kesilen trafik cezalarının kapsamı genişletildi.

Birkaç gün önce devreye giren sistemle birlikte, mevcut kural ihlallerine yenileri de eklendi. Artık, hız yapan veya kırmızı ışıktan geçtiği tespit edilen bir sürücüye, eğer bu sırada emniyet kemeri takmadan araç kullanmış ve aynı zamanda cep telefonuyla konuşmuşsa birden fazla ceza kesiliyor. Araç sürücülerinin yanı sıra motosiklet kullanıcılarının da benzer kural ihlali yaptıkları ve kask takmadıkları belgelenmişse ceza yazılıyor.

Ortalama hızı aşana 235, trafik ışıklarının bulunduğu yerlerdeki ofset tarama bölgesini geçene 108, tramvay yoluna girene 108, dönüş yasağına uymayana 108 ve emniyet şeridini ihlal edenlere 235 lira ceza kesiliyor. Diğer kuralları ihlal edenlere de yine farklı oranlarda cezai işlemler uygulanıyor. Araçların fotoğraflarının ön cepheden çekildiği sistemde, hız ihlali yapan bir sürücüye, emniyet kemeri takmadığı ya da telefonla konuştuğu için de ayrıca ceza kesilmeye başlandı.

Milliyet