logo

280 bin üniversite adayına bir fırsat daha

Merkezi yerleştirmede üniversitelerin ön lisans ya da lisans programlarından birini tercih edip de yerleşemeyen adaylar için ikinci fırsat olan ek yerleştirme tercihleri, 20 Eylül’e kadar yapılabiliyor. Adayların 24 tercih hakkı var. 15 TL olan ek yerleştirme ücreti, 21 Eylül saat 23.59’a kadar yatırılabilecek.

Üniversitelerde merkezi yerleştirme sonuçlarına göre 89 bin 686’sı lisans, 38 bin 822’si önlisans olmak üzere 128 bin 508 kontenjan boş kalmıştı. Tercih yapan 1 milyon 206 bin 811 adaydan 857 bin 240’ı bir programa yerleşebildi, 349 bin 571 aday ise açıkta kaldı.

ÖSYM’nin 13 Eylül’de yayınladığı Ek Yerleştirme Kılavuzu’na göre kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla birlikte boş kontenjan sayısı ön lisansta 139 bin 68, lisansta 141 bin 41 olmak üzere toplam 280 bin 109’u buldu. Yani boşta kalan adayların yaklaşık yüzde 80’inin üniversiteye girme şansı bulunuyor. Bu programlar arasında tıp, hukuk, eczacılık, diş hekimliği gibi gözde programların da yer alması, üniversite adaylarını umutlandırıyor.

Taban puana dikkat

Ek Yerleştirme Kılavuzu’na göre tercih işlemleri şöyle:

- Ek yerleştirme tercih bildirimi TC kimlik numarası ve şifreyle ÖSYM'nin internet adresinden bireysel olarak yapılacak.

- Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

- Ek yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecek. Yani adayların programın taban puanı üzerindeki puanı varsa tercih yapması gerekiyor.

- Puanı oluşmayan programları, yerleştirme puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebilecek.

Tıp ve hukukta boş kontenjan var

Tıp fakültelerinde 113 boş kontenjan var. Hukuk fakültelerinde 1283 boş kontenjan var. - Diş hekimliğinde 59, eczacılıkta ise devlet ve vakıf üniversitelerinde 55 kontenjan boş kaldı.

- YKS’de özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar da ek yerleştirmede tercih yapabilecek.

Milliyet