logo

Ek yerleştirme başvuruları başladı

Merkezi yerleştirmede üniversitelerin ön lisans ya da lisans programlarından birini tercih edip de yerleşemeyen adaylar için ikinci fırsat olan ek yerleştirme tercihleri bugün başladı; 20 Eylül’de sona erecek.

Adaylar, boş kalan kontenjanlar arasından, taban puan şartını dikkate alarak, 24 tercih yapabilecekler. 15 TL olan ek yerleştirme ücreti, 21 Eylül saat 23.59’a kadar yatırılabilecek.

Üniversitelerde merkezi yerleştirme sonuçlarına göre 89 bin 686’sı lisans, 38 bin 822’si ön lisans programlarında olmak üzere 128 bin 508 kontenjan boş kalmıştı. Tercih yapan 1 milyon 206 bin 811 adaydan 857 bin 240’ı bir programa yerleşebildi, 349 bin 517 aday ise açıkta kaldı.

Kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla birlikte boş kontenjan sayısının 200 bine ulaşması bekleniyor. Bu durumda merkezi yerleştirmede kazanamayan adayların yaklaşık yüzde 57’sinin üniversiteye girme imkanı bulunuyor. Bu programlar arasında tıp, hukuk, öğretmenlik, mühendislik gibi gözde programların de yer alması, adayları daha da umutlanıyor.

Bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri, üniversiteler tarafından 1-5 Ekim'de gerçekleştirilecek.

Taban puan şartı var

Ek Yerleştirme Kılavuzu’na göre tercihlerle ilgili kurallar şöyle:

- Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

- Ek yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezi yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecek. Yani adayların programın taban puanı üzerindeki puanı varsa tercih yapmaları gerekiyor. Aksi takdirde tercihi boşa gidecek.

Milliyet