logo

Öğretmenler eklem hastalıkları riski taşıyor!

Yeni eğitim-öğretim yılı nedeniyle genellikle öğrencilerin sağlık sorunlarına veya muhtemel problemlere dikkat çekiliyor ancak öğrenciler için olduğu kadar öğretmenler için de oldukça yorucu bir dönem başlıyor.

Uzun süre ayakta durmanın özellikle eklem sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Ortopedist Dr. Enis Yıldırım, öğretmenlerin özellikle sırt, baş, boyun ve eklem sağlığı açısından risk taşıdığını belirtiyor ve alınabilecek tedbirlere dikkat çekiyor.

Öğretmenlerin mesailerinin büyük kısmını ayakta geçirmelerine bağlı olarak, çoğunlukla bacaklar ve sırt ile ilgili şikayetler yaşadıklarını belirten Yıldırım, bunları boyun ve omuz sorunlarının takip ettiğini söyledi.

Uzun süre ayakta durmanın ayaklar, ayak bileği, diz ve kalça eklemleri ile baldır bölgesinde ağrıya neden olabileceğini aktaran ancak bazı önlemlerle bu sorunların azaltılabileceğini söyleyen Yıldırım, “Burada özellikle ayakkabı tercihi kritik rol oynamaktadır. Tam düz ya da yüksek topuklu ayakkabılar kullanmak, bacakla ilgili sorunları artıracaktır. Topuk kısmı, ön tarafına göre 3-4 cm. yüksek ayakkabılar, rahat edilmesini sağlayabilir” dedi.

Uzun süre ayakta durmaya bağlı sıkça gelişen varis problemine değinen Yıldırım, öğretmenlere şu önerilerde bulundu:

“Sabit şekilde durmak varis riskini artırmaktadır. Ayakta dururken hareket etmek ise riski azaltır. Mesai bitiminde istirahate geçildiğinde, bacakları yüksek bir yere dayayıp 15 dakika boyunca dinlenmek, dolaşım sistemindeki problemleri azaltabilir. Gün ışığı ile temasın azalması D vitamininin düşmesine ve peşinden kas iskelet sisteminde ağrılara neden olabilir.”

Sırt problemlerinin D vitamini ile ilişkili olsa da, sıklıkla egzersiz ve spordan uzak olmaktan kaynaklandığını belirten Uzman, “Çözüm sorunun kendisinde yatmaktadır. Basit sırt egzersizleri ve kısa süreli de olsa düzenli spor yaparak bu sıkıntılardan kurtulmak mümkündür. Mesai sonrasında evdeki masa başı çalışma şartlarında ergonomik koşulların düzeltilmesi de ertesi güne daha sağlıklı bir omurga ile uyanmayı sağlayabilir” dedi.

Boyun ve omuz problemlerinin çoklukla tahtada yazı yazmak, yazı yazarken öğrencilerle göz teması kurmak için sürekli başı farklı yönlere çevirmek ve tahtayı silme çabasından kaynaklandığını belirten Dr. Enis Yıldırım, “Sürekli baş üstü seviyede çalışan kolda omuz ekleminde sıkışma diye adlandırdığımız sorun yaşanmaktadır. Yazı yazarken kolu sıkça aşağı indirip omuzu dinlendirmek ve döneceğimiz sırada bu hareketi tüm bedenimizle yapmak bu bölgelerdeki sorunları azaltacaktır” diye konuştu.

NTV