logo

Türkiye yumurta ihracatında liderliğe göz koydu

Yumurta üretiminde dünyada söz sahibi konumda olan Türkiye, ürettiği her 3 yumurtadan birini ihraç ediyor. Ortadoğu ve Körfez ülkeleri başta olmak üzere Avrupa, Asya ve Afrika’ya da ihracat yapılıyor.

Geçen yıl yumurta ihracatından ekonomiye 376 milyon 607 bin 865 dolar döviz katkısı sağlandı. Sektörün 2018 yılı ihracat hedefi ise 500 milyon dolar.

Sektöre ilişkin değerlendirmede bulunan İbrahim Afyon, yumurta ihracatında dönem dönem aşırı taleple karşılaşıldığını, Ortadoğu’dan, Asya ülkelerinden ve Afrika’dan yeni talepler gelmeye başladığını söyledi. “Bu yıl yumurta ihracatında Afrika’yı kendimize hedef pazar seçtik” diyen Afyon, şu bilgileri paylaştı:

“Türkiye, yumurta ihracatında dünyanın önde gelen 3 ülkesinden biri. Ülkemizde ihracata yönelik yumurta üretimi, ağırlıklı olarak Kayseri, Konya, Afyon, Manisa ve İzmir’de yapılıyor. Gerek üretim kapasitesi, gerekse ihracattaki konumu dikkate alındığında Kayseri Türkiye’nin ilk 5 ili arasında önemli bir paya sahip.

Ülke yumurta üretiminin yüzde 20’si Kayseri’de yapılıyor. Şehirde yumurta üretimi 4 milyon hayvan kapasitesine sahip. Günlük üretim ise 3.5 milyon yumurta. Bunun dörtte 2’si ihraç ediliyor, kalanı iç pazara veriliyor. Kayseri’den, hemen her hafta 25 TIR dolusu yumurta yurtdışına sevkediliyor.

Dünya