logo

Tohumdan ihracat hazırlığı

İhracatçılar, yurtdışına meyve-sebze satışı için yeni proje başlatıyor. Proje ile yaş meyve-sebze, ihracata tohumdan hazırlanacak, Hollanda’daki Plantarium benzeri bir fuar, Türkiye’de kurulacak.

Proje ile yaş meyve-sebze, ihracata tohumdan hazırlanacak. Bu kapsamda tohum ve çeşitliliğin koordine edilmesi, üretimin finansmanı, tarım ve ihracat sektörlerinin işbirliği hedefleniyor. İlk paydaş toplantıları yapılan proje ile ayrıca, Hollanda’da bulunan Plantarium benzeri bir fuarın Türkiye’de hayata geçirilerek Antalya’daki Interfresh Fuarı’na entegre edilmesi planlanıyor.

Bu kapsamdaki ilk ürün ise en önemli ihraç kalemlerinden domates olacak. Projeyle, yaş sebze-meyve ihracatında yaşanan sorunların üretim safhasında çözülmesi planlanıyor. Yabancı pazarlara ihracatta gereken standartların da bu şekilde daha düşük maliyetle çözülmesi bekleniyor. Proje, domatesteki uygulamanın ardından diğer tarım ürünlerini kapsayacak şekilde genişletilecek.

Proje kapsamında örnek alınan Hollanda Plantarium fuarı, bitki, bağcılık, bitki yetiştirme, tarım, bitki koruma, ormancılık gibi alanlarda üreticilerin ürünlerini sergilediği bir fuar konumunda. Fuara ziyaretçilerle birlikte son olarak 48 ülke katılıyor.

Prestijli bitkisel ürün fuarı için her ülkeye belirli bir alan ayrılıyor. Şirketler burada, alanlarındaki son gelişmeleri de sunup müşteri bulma olanağı yakalıyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan son Plantarium fuarında dünya genelinden toplam 250 şirket, yaklaşık 175 stantta ürünlerini sergiledi.

Milliyet