logo

Sıcak hava Avrupa tarımını da etkiliyor

Avrupa'da bir süredir etkili olan sıcak hava dalgası günlük hayatı olumsuz etkilerken, özellikle gıda ve tarım sektörlerinde alarm durumu söz konusu.

Özellikle Kuzey Avrupa'yı vuran kuraklık nedeniyle Avrupa Birliği'nin (AB) buğday üretiminin bu yıl yüzde 10 azalması ve mısır ithalatının rekor seviyeye çıklaması bekleniyor. Tarımsal üretimde yaşanan ciddi düşüşlerin etkisiyle tahıl fiyatları son 5.5 yılın zirvesine çıktı.

Avrupa'nın Almanya, Danimarka, Polonya, Fransa, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Baltık ve İskandinav ülkeleri gibi önde gelen üretim merkezlerinde sıcak yaz aylarının etkisiyle kuraklık oluşurken, sulamaya da gelen kısıtlamalar nedeniyle mahsullerin kalite ve miktarında keskin düşüş yaşanıyor. Analistler, Avrupa Birliği'nin (AB) bu yıla ilişkin buğday üretim beklentilerini aşağı çekti. Bir ay önceki 132.4 milyon tonluk tahminini 127.7 milyon tona indiren Fransız kuruluş, geçen yılkı üretim hacminin yüzde 10 altında beklediğini duyurdu.

Önemli bir tahıl ihracatçısı olan Almanya'nın iç talebi karşılamakta zorlanabileceği ve önemli miktarda hububat ithal etmek zorunda kalabileceği belirtiliyor.

Danimarka'da da üretim sert darbe aldı. Rekor hava sıcaklıklarıyla boğuşan ülkede buğday, çavdar ve arpa üretiminin önceki yıla oranla yüzde 40 düşebileceği uyarısı yapılıyor. Danimarka Tarım ve Gıda Konseyi üretimdeki düşüşün ülkedeki çiftçilere yaklaşık 1 milyar dolara mal olacağını hesaplıyor. Haziranda ülkede 20 tarım şirketi iflas ederken, yılbaşından bu yana kepenk indirmek zorunda kalan tarım şirketi sayısı 100'ü buldu.

Dünya